Οικολόγοι: «Να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό»

Την αναίρεση της μνημονιακής δέσμευση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ζήτησε με επείγουσα γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Επικαλείται την πρόσφατη πρωτοβουλία του επιτρόπου Barnier για ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής γύρω από την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο κ. Barnier αναγνώρισε, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγελο, ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται από τόσους πολίτες της πρωτοβουλίας right2water.

Για το λόγο αυτό πρότεινε στους υπόλοιπους Επιτρόπους και στον πρόεδρο Barroso την αφαίρεση ειδικά του νερού από την Πρόταση για Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με τον εισηγητή Philippe Juvin, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση.

H «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» για το νερό (European Citizens’ Initiative -ΕCI)) right2water έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατ. υπογραφές ευρωπαίων πολιτών, που αντιτίθενται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο σεβασμός της βούλησης των πολιτών μπορεί να συμβεί με ένα μόνο τρόπο: την πλήρη κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ», δήλωσε ο κ. Χρυσόγελος.

 

 

 
Σχόλια