Οι Έλληνες διώκονται 240 φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς!

Από δικομανία φαίνεται ότι πάσχει το ελληνικό κράτος, σε ό,τι αφορά τις προσφυγές στα δικαστήρια για φορολογικά θέματα, καθώς οι ‘Ελληνες πολίτες διώκονται σχεδόν… 240 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς.

Αυτό υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), επικαλούμενη στοιχεία, που συγκέντρωσε από την αμερικανική (IRS) και τη βρετανική υπηρεσία εσόδων (HMRC) και το τμήμα Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Στις ΗΠΑ, οι ποινικές προσφυγές εναντίον πολιτών για φορολογικά θέματα δεν ξεπέρασαν πρόπερσι τις 2.998 (μία ανά 103.000 κατοίκους), ενώ στη Βρετανία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν, πέρυσι, μόλις 556 (μία ανά 111.510 κατοίκους).

«Στην Ελλάδα, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πέρυσι 26.645 ποινικές προσφυγές για φοροδιαφυγή/ληξιπροθέσμα χρέη, μία ανά 424 κατοίκους! Η τάση είναι έντονα αυξητική», υποστήριξε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων και Προτάσεων ΟΕΣΥΝΕ. Τα στοιχεία και οι προτάσεις της ΟΕΣΥΝΕ κατατέθηκαν ήδη στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Δίκες με συνοπτικές διαδικασίες Κατά τον κ.Αχιλλόπουλο, αν κάποιος επισκεφτεί μια αίθουσα ποινικού δικαστηρίου, διαπιστώνει εύκολα ότι οι κατηγορούμενοι για φορολογικά θέματα «καταδικάζονται με διαδικασίες 2-3 λεπτών έκαστος, χωρίς να εξετάζεται αν υπήρχε δόλος στις πράξεις τους. Αρκεί για τον δικαστή μια βεβαίωση της εφορίας ότι ο κατηγορούμενος οφείλει το «χ» ποσό για να τον καταδικάσει, χωρίς καν να εξετάσει αν ο κατηγορούμενος έχει εισπράξει ποτέ το ποσό, για το οποίο είχε κληθεί να αποδώσει φόρο».

Αυτό συμβαίνει διότι, στην Ελλάδα, λογίζεται ως έσοδο το δεδουλευμένο και όχι το εισπραχθέν. Με απλά λόγια, αν κάποιος εκδώσει παρασταστικό επί πιστώσει για σημαντικό ποσόν, χωρίς να λάβει ποτέ τα χρήματα, αυτό θεωρείται από το κράτος ως φορολογητέα ύλη (το λεγόμενο λογιστικό σύστημα «accruals based», που βασίζεται στις δεδουλεμένες πράξεις. Σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίθετα, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν -μέχρι ένα υψος τζίρου- το «cash based» σύστημα, με βάση τις εκκαθαρισμένες πράξεις, ήτοι τα εισπραχθέντα).Σχόλια