Οι ασθενείς πλήρωναν κανονικά αλλά οι γιατροί δεν πληρώνονταν

Οι ασθενείς πλήρωναν κανονικά αλλά οι γιατροί δεν πληρώνονταν

Του Βαγγέλη Τριάντη

Σε βάρος του κ. Μαρτίνη, είχαν φτάσει στο ΣΔΟΕ και τις εισαγγελικές αρχές διάφορες καταγγελίες. Μεταξύ αυτών ήταν και μία μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και του κ. Μαρτίνη, η οποία είχε να κάνει με υπεξαίρεση. Η καταγγελία έγινε από ιατρό με ειδικότητα επεμβατικού καρδιολόγου, ο οποίος εργαζόταν στο Ντυνάν από το Φεβρουάριο του 2000, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το νοσοκομείο. Η συνεργασία μεταξύ γιατρού και νοσοκομείου, προέβλεπε ρητά ότι ο καρδιολόγος μπορούσε να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς του, εκτός των όσων ασθενών επισκέπτονταν το νοσοκομείο.

Ειδικότερα με βάση την σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ του γιατρού και το νοσοκομείου στις 01/03/2010, «συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι για τους προσωπικούς μου ασθενείς τους οποίους παραπέμπω εγώ στο Νοσοκομείο για διάγνωση και θεραπεία και λειτουργώ ως ¨Θεράπων¨ Ιατρός τους, το Νοσοκομείο ουδέν ποσοστό παρακρατεί επί της ιατρικής αμοιβής μου ως θεράποντος ιατρού», όπως καταγγέλλει ο συγκεκριμένος γιατρός. Με λίγα λόγια το νοσοκομείο δεν είχε κανένα δικαίωμα να εισπράττει τις αμοιβές του ιατρού αλλά ούτε και να παρακρατεί μέρος από αυτές.

Επιπλέον, με βάση την σύμβαση αυτή προβλεπόταν ότι η αμοιβή μεταξύ γιατρού και ασθενών θα καθορίζονταν ελεύθερα, δίχως την παρέμβαση κανενός άλλου.

Όπερ και εγένετο. Ο ιατρός παρείχε κανονικά στους προσωπικούς του ασθενείς τις υπηρεσίες του και στη συνέχεια τους παρέπεμπε στο λογιστήριο του νοσοκομείου προκειμένου να πληρώσουν.

«Έτσι οι προσωπικοί μου ασθενείς, ύστερα από την εκάστοτε παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μέρους μου, πλήρωναν την αμοιβή μου στο ίδιο το Νοσοκομείο, το οποίο μέσω του λογιστηρίου όφειλε να την αποδώσει σε εμένα, δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε σύμφωνα με την ανωτέρω σύμβαση ήμουν ο πραγματικός δικαιούχος», καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο συγκεκριμένος ιατρός.

Η καταβολή της αμοιβής γινόταν με δύο τρόπους. Είτε άμεσα, με την καταβολή του αντίστοιχου χρηματικού ποσού στο λογιστήριο, είτε έμμεσα, μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπου οι ασθενείς είχαν ασφάλιση. Ο ιατρός εξέδιδε την αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, την παρέδιδε στο λογιστήριο και στη συνέχεια το λογιστήριο εισέπραττε από την εκάστοτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία το οφειλόμενο ποσό. Θα περίμενε κανείς ότι τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στην τσέπη του συγκεκριμένου ιατρού. Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλεπόταν και από η σύμβαση που είχε υπογράψει με το νοσοκομείο.

aplirwtoi

Δεν έλαβε ποτέ χρήματα

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του «Ερρίκος Ντυνάν», είχαν διαφορετική γνώμη. Ο ιατρός ουδέποτε έλαβε τα χρήματα που έπρεπε να λάβει και τα οποία επρόκειτο για προσωπικές του αμοιβές από δικούς του ασθενείς και όχι του νοσοκομείου. Από το 2010 μέχρι και σήμερα ο ιατρός δεν έλαβε ούτε τα χρήματα που πλήρωναν άμεσα οι ασθενείς του στο λογιστήριο του νοσοκομείου, αλλά ούτε και τα χρήματα από τις πληρωμές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

«Δυστυχώς όμως και παρά την πολυετή συνεργασία μας, κατά την οποία όχι μόνο εκπλήρωνα στο ακέραιο τις συμβατικές μου υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ιατρική επιστήμη και τα προβλεπόμενα από την ιατρική ηθική και δεοντολογία, αλλά και επέδειξα πολλάκις, καλή τη πίστη, πλήρη εμπιστοσύνη στο εγκαλούμενο, το τελευταίο ιδιοποιήθηκε παρανόμως και ουδέποτε μου απέδωσε ως όφειλε τα ποσά που εισέπραξε αντ΄ εμού και για λογαριασμό μου, είτε άμεσα από τους προσωπικούς μου ασθενείς, είτε έμμεσα δια των ασφαλιστικών τους εταιρειών», τονίζει στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο συγκεκριμένος ιατρός.

Τα παράλογα όμως δεν σταματούν εδώ. Ακόμη και σήμερα ο συγκεκριμένος γιατρός δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από τα οφειλόμενα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχει απευθυνθεί στο «Ερρίκος Ντυνάν» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο «αυτοκράτορας» Μαρτίνης

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερα είναι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Μαρτίνη.

martinis

 

Εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν, κάνουν λόγο για τον «αυτοκράτορα» Μαρτίνη. Έναν άνθρωπο που το γραφείο του λειτουργούσε κυριολεκτικά ως άβατο. Προκειμένου να απευθυνθεί κάποιος εκεί από το προσωπικό του νοσοκομείου έπρεπε πρώτα να περάσει από τη «φρουρά» του Μαρτίνη. Έναν αριθμό προσωπικών του γραμματέων και δικών του ανθρώπων με τυφλή αφοσίωση σε αυτόν. Ο ίδιος υπήρξε πάντοτε εξυπηρετικός. Ειδικότερα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας και όσους διέθεταν κάποια θέση κύρους ή εξουσίας. Ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε καταφέρει να δημιουργήσει γύρω του ένα κλειστό σύστημα αφοσιωμένων και απόλυτα ελεγχόμενων ανθρώπων. Κανείς δεν πήγαινε κόντρα στις αποφάσεις του. Και γιατί άλλωστε αφού οι δικοί του άνθρωποι ήταν ευχαριστημένοι και παραπάνω από τον ίδιο. Γι αυτό άλλωστε και σε ότι αφορά τα διοικητικά του Ντυνάν έκανε ότι ήθελε.

Το «πάρτι» του Ερρίκος Ντυνάν

Την ίδια ώρα, οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα όσα ήρθαν στο φως τις τελευταίες μέρες, περί φοροδιαφυγής και χρημάτων που καταχράστηκαν διάφοροι πολιτικοί από τα δημόσια ταμεία.

Σε έλεγχο που διεξήγαγε η ελεγκτική εταιρεία Grand Thorton στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αποκαλύφθηκε λίστα με πολιτικούς που νοσηλεύονταν αλλά πλήρωναν με γερές εκπτώσεις.

Όπως αναφέρει η δικογραφία την οποία χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς μόνο την τριετία 2007-2010 εξαιτίας αυτών των εκπτώσεων προκλήθηκαν ζημιές 34 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο. Γι αυτήν την υπόθεση ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του πρώην επικεφαλής του Ε. Ντυνάν, κ. Ανδρέα Μαρτίνη.

Να σημειωθεί πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για μη καταβολή εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, σε βάρος του πρώην προέδρου του Ιδρύματος, Ανδρέα Μαρτίνη. Οι εισφορές ύψους 6,7 εκατ. προς το ΙΚΑ αφορούν στο Ερρίκος Ντυνάν.

Οι πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί

Αναλυτικά από την έρευνα προκύπτει πως πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε έκπτωση 34.918,79 ευρώ (κανονικό κόστος 48.171,83 ευρώ).

Ενώ, πρωθυπουργός από το χώρο του ΠΑΣΟΚ γλίτωσε 17.902 ευρώ (κανονικά νοσήλια 18.473 ευρώ) και η σύζυγός του δεν χρειάστηκε να πληρώσει 29.046 ευρώ (αρχικό κόστος 29.746 ευρώ).

Ακόμη ένας πρώην πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από τη ΝΔ, νοσηλεύτηκε στο ίδρυμα με κόστος 9.022,37 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου της GrandThorton και η έκπτωση που του έγινε ήταν της τάξεως των 8.422,65 ευρώ. Η σύζυγός του νοσηλεύθηκε με κόστος 107.299,52 ευρώ, αλλά από αυτά τα 98.247,14 ευρώ δεν χρειάστηκε να τα πληρώσει.

Δωρεάν είτε με έκπτωση τουλάχιστον 60%, νοσηλεύτηκαν ακόμη έξι πρώην υπουργοί και των δύο κυβερνώντων κομμάτων.

Χάθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια

Αυτό λοιπόν που προκύπτει είναι πως σπαταλήθηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια εξαιτίας της απραξίας των κυβερνήσεων, οι οποίες βέβαια ασχολιόντουσαν μόνο με τους μικρομεσαίους, μήπως και έφαγαν καμία δεκάρα. Τουλάχιστον 1.200 φάκελοι που αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής από μεγαλόσχημους οδεύουν στο γραφείο της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, μόνο ένας στους πέντε πλούσιους που ελέγχονται έχει κάνει δήλωση με ειλικρίνεια και έχει φορολογηθεί για τα πλήρη εισοδήματά.

Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν 500 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου (έναντι μόλις 50 στα προηγούμενα δύο χρόνια). Τα στοιχεία που φτάνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν καθαρογραφούν το ποσοστό φοροδιαφυγής φτάνει στο ιλιγγιώδες 80%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν:

■ 400 έλεγχοι που αφορούσαν σε εμβάσματα προς το εξωτερικό. Ούτε οι 100 όμως δεν ήταν ειλικρινείς!

■ 100 έλεγχοι αφορούσαν σε offshore. Βρέθηκε ότι μόνο οι 20 πλήρωναν τους φόρους τους (15% επί της αντικειμενικής αξίας τους) για τα ακίνητα που διατηρούν στη χώρα μας.

■ Οι διαφυγόντες φόροι που έχουν καταλογιστεί ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ και άνω κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο. Τα 130 εκατ. ευρώ προέρχονται από ελέγχους για τα εμβάσματα που έφευγαν στο εξωτερικό και άλλα 25 εκατ. από φόρους ακινήτων που κρύβονταν στις offshore.

Τι έχει προηγηθεί:

■ Τον Αύγουστο του 2012 αποκαλύφθηκε ότι άλλαζε χέρια η λίστα Λαγκάρντ χωρίς να ξεκινά ο έλεγχός της.

■ Συγκροτήθηκε το ΚΕΦΟΜΕΠ (μέσα του 2013).

■ Άλλαξε ο νόμος για να επιτρέπεται στη φορολογική διοίκηση ο μερικός έλεγχος (Δεκέμβριος 2013).

■ Αντέδρασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ανέθεσαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ μέρος των ελέγχων που είχε αναλάβει το ΣΔΟΕ (Φεβρουάριος 2014).

■ Άλλαξε η ηγεσία στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Απρίλιος 2014).

Οι έχοντες και οι κατέχοντες που δεν πληρώνουν

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Μαΐου είχαν ολοκληρωθεί 202 έλεγχοι, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο έκλεισαν άλλοι 200. Από τους πρώτους 202 ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 19,4 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ελεγχόμενο). Μέχρι τον Μάιο εισπράχθηκαν τα 13,6 εκατ. ευρώ (ή 67.326 ευρώ κατά μέσο όρο) από κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ενώ 15 υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

Παρότι ασκήθηκαν 1.202 αγωγές και διώξεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν ότι μπορούν και μόνο για παλαιά χρέη τους (προ του 2014), αλλά δημιουργούν νέα επειδή δεν μπορούν να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους. Έτσι βρίσκονται στον αέρα τα 11 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση στο β’ εξάμηνο του 2014 (από φόρους εισοδήματος, ακινήτων κ.λπ.) και γι” αυτό απειλείται με οικονομικό και πολιτικό ναυάγιο αν δεν βρει λεφτά εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν, δηλαδή στη μεγάλη φοροδιαφυγή.

 


Σχόλια