Οι παγίδες στο νέο τρόπο πληρωμής Φ.Π.Α. και στη ρύθμιση οφειλών

Μπορεί η ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις στην εφορία να δώσει «ανάσα» στην τσέπη χιλιάδων φορολογούμενων, ωστόσο όσοι την χρησιμοποιήσουν και ταυτόχρονα υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Την περασμένη Πέμπτη άρχισε η εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής ΦΠΑ το οποίο προβλέπει την εξόφληση του ΦΠΑ με δόσεις από 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις θα πρέπει πλέον να κατατίθενται από τους υπόχρεους σε Φ.Π.Α. στις 20 και όχι στις 26 του μηνός, και παράλληλα να καταβάλλεται προκαταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να πληρώνεται σε 2 μηνιαίες δόσεις. Με το παλαιό σύστημα ο ΦΠΑ καταβαλλόταν υπό προϋποθέσεις με δόσεις και με προκαταβολή τουλάχιστον του 40% της οφειλής.

Επίσης, με το νέο σύστημα, ο υπόχρεος σε ΦΠΑ καταβάλλει ουσιαστικά το ποσό σε δύο δόσεις αν η δήλωση είναι εμπρόθεσμη. Η πρώτη δόση ισούται με το ποσό που υπολείπεται μετά την προκαταβολή για τη συμπλήρωση του 50% του οφειλόμενου φόρου, ενώ η δεύτερη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Εάν η δήλωση είναι εκπρόθεσμη, το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ σε μία δόση.

Στην περίπτωση όμως που κάποιοι έχουν κάνει ταυτόχρονα και τη νέα ρύθμιση χρεών από 48 έως 100 δόσεις για άλλες οφειλές τους προς το δημόσιο, τότε κινδυνεύουν να την χάσουν και τα χρέη να γίνουν άμεσα απαιτητά στο σύνολό τους. Η παγίδα κρύβεται στην ημερομηνία εξόφλησης των δόσεων για το ΦΠΑ η οποία ορίζεται όπως προαναφέραμε στην τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και όχι στην τελευταία ημερολογιακή ημέρα.

Για παράδειγμα, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας έκανε ρύθμιση χρεών με 48 δόσεις για χρέος ύψους 10.000 ευρώ και, ταυτόχρονα, πλήρωσε 100 ευρώ προκαταβολή (ή ό,τι άλλο ποσό άνω των 10 ευρώ) για ΦΠΑ 1.000 ευρώ, βάσει του νόμου υποχρεούται να πληρώσει ως την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου 400 ευρώ την πρώτη δόση ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 500 τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, εάν από αμέλεια θεωρήσει ότι έχει περιθώριο να εξοφλήσει το χρέος του μέχρι τις 30 Ιουνίου και δεν τα πληρώσει στις 28 (που είναι η τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου), τότε θεωρείται πως δεν πλήρωσε το ΦΠΑ και θα πρέπει την Δευτέρα 1η Ιουλίου να πληρώσει ολόκληρο το ποσό δηλαδή 900 ευρώ και 18 ευρώ πρόστιμο.

Δεδομένου, ότι η νέα ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις περιλαμβάνει ειδικό όρο ότι όσοι ρυθμίζουν παλαιά χρέη δεν πρέπει να δημιουργούν νέα, αλλιώς ακυρώνεται, κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει άμεσα και τα 10.000 ευρώ της οφειλής που ρύθμισε, χάνοντας τις 48 δόσεις που ζήτησε και πήρε.

πηγή: newpost.gr


Σχόλια