Ο Άκης… επιμένει

Αίτημα ανάκλησης της απόφασης του δικαστηρίου για μη κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Παράλληλα, ζήτησαν η απολογία του πρώην υπουργού να ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου κι όχι στις 29 Ιουλίου, όπως είπε ο πρόεδρος της έδρας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Ακη Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής τόνισε: «Ζητούμε εύλογο χρόνο ώστε να προετοιμαστεί σωστά για την απολογία του. Ο όγκος της δικογραφίας είναι μεγάλος. Έχουν τεθεί σειρά ερωτημάτων από την πλούσια διαδικασία των 34 ημερών. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προετοιμαστεί σε τόσο λίγο χρόνο. Θέλουμε έναρξη την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία και τις απογευματινές ώρες. Η απολογία Τσοχατζόπουλου είναι κρίσιμη. Θέλουμε η βαριά ατμόσφαιρα να φύγει».

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν να τηρηθεί η σειρά του κατηγορητηρίου ως προς τις απολογίες και να ξεκινήσουν αυτές στις 2 Σεπτεμβρίου κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδηλίνη. «Συμβιβασμοί δεν μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η συζήτηση εξακολουθεί χωρίς διακοπή παρά μόνο με τα αναγκαία διαλείμματα. Δεν υπάρχει διάταξη στον Κώδικα που να προβλέπει διακοπή πριν από την απολογία του κατηγορούμενου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Νίκος Κολοβός σημείωσε ότι «για λειτουργικούς λόγους ζητούμε να προηγηθεί η απολογία Τσοχατζόπουλου», ενώ ο κατηγορούμενος Γιώργος Σαχπζτζίδης είπε: «Κρατούμαστε 16 μήνες. Είναι αδιανόητο να μην ξέρουμε τι θα πούμε. Να απολογηθούμε με τη σειρά που λέει η δικονομία».

Πάντως, στον συνήγορο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδα Κοτσαλή, που έκανε γνωστό ότι θα επαναφέρει το αίτημα για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ, απάντησε η εισαγγελέας της έδρας Γ. Αδηλίνη.

«Να θυμίσω ότι γίνεται ένα αίτημα για να ισχυροποιηθούν οι αποδείξεις. Μόνος αρμόδιος να το πει αυτό είναι το δικαστήριο. Αυτό θα κρίνει αν τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αρκετά ή όχι. Δεν έχετε κανένα λόγο να επαναφέρετε αυτό το αίτημα. Το δικαστήριο και μόνο αυτό κρίνει», είπε.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Αγνοείτε την ουσία της υπόθεσης και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες – αξιωματικούς. Ρωτούσατε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι συνήθης χώρος. Έχει ειδικές διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εσείς επιμένετε ότι πρέπει να κληθεί το ΚΥΣΕΑ», απάντησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

«Πρέπει να συζητήσετε αυτό που αρνείστε μέχρι στιγμής. Την ουσία του θέματος. Στο κοινοβούλιο τα δύο μεγάλα κόμματα τα έκαναν “πλακάκια” για να μην ανοίξει το θέμα των υποβρυχίων. Το σκάνδαλο είναι ότι τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί ακόμα. Γι΄αυτό ζητώ συνεχώς το λόγο. Γι΄αυτό ζητώ χρόνο», ανταπάντησε ο πρώην υπουργός.


Σχόλια