Ο Καμίνης παρουσίασε το «Έργο Αθήνα»

Τη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην πρωτεύουσα, παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου ο δήμος και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ο δήμος της Αθήνας αναλαμβάνει δράσεις στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, έχοντας όραμα και συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη. «Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να έχει η Αθήνα ένα δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, το «Έργο Αθήνα». Πρόκειται για προνόμιο πανευρωπαϊκό, ένα προνόμιο που μας τιμά και μας χαροποιεί, και ταυτοχρόνως μας καθιστά περισσότερο υπεύθυνους. Καθώς μέσα από αυτήν την ευκαιρία, και εστιάζοντας σωστά, γίνεται εφικτό για την Αθήνα και τα θεμέλια της ανάπτυξης της, να θέσει αλλά και να προσδοκά πολύ περισσότερα οφέλη από την επόμενη προγραμματική περίοδο» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.

Τόνισε ότι το «Έργο Αθήνα» είναι ένα πολυδιάστατο επιχειρησιακό πρόγραμμα που στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού χώρου της πρωτεύουσας, στην καλύτερη λειτουργία της πόλης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Συνιστά, σημείωσε, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του δήμου με στόχο την αναζωογόνηση της Αθήνας, για την οποία, ανέφερε, η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Βρισκόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με βία, τραμπουκισμό και λαϊκισμό των άκρων, από τη μια μεριά, και από την άλλη, με τη διαρκή προχειρότητα του αιφνιδιασμού και του καταναγκασμού από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης» υποστήριξε στην ομιλία του ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αλλά και οι δήμαρχοι που θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, παλεύουμε για τη λειτουργία της πόλης μας μεταξύ προχειρότητας και λαϊκισμού».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Μπρούλια. Όπως ανέφερε ο κ. Μπρούλιας, είναι «η πρώτη φορά που Δημοτική Αρχή στη χώρα μας προσεγγίζει ολοκληρωμένα το κεφάλαιο «επιχειρηματικότητα» και διαμορφώνει πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων σε άμεση συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, αναδεικνύοντας λύσεις, μέτρα και κατευθύνσεις στις οποίες μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε».

Στην ομιλία του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Χάρης Κυριαζής, αφού εξήρε την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να ενισχύσει τη συνεργασία και τη συνέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων και του δήμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται στροφή προς ένα νέο επιχειρηματικό υπόδειγμα με επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι ο δήμος Αθηναίων αντιλαμβάνεται με συγχρόνους όρους την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Θεσμική καινοτομία χαρακτήρισε τη δράση του Δήμου Αθηναίων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο όποιος επεσήμανε την προσωπική συμβολή του δημάρχου Αθηναίων στην προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσα από την καινοτομία, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την τεχνολογία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αθήνας, τα όποια, όπως είπε, εντάθηκαν με την οικονομική κρίση, εστιάζοντας στο παραεμπόριο, τη λαθρομετανάστευση και τη δυσλειτουργία του κέντρου της Αθήνας από τις διαδηλώσεις. Σημείωσε ότι απαιτείται για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας νομιμότητα και ομαλή λειτουργία της πόλης και επανέλαβε την πρόταση του ΕΒΕΑ για σύσταση σώματος δίωξης του παραεμπορίου.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Νίκος Κογιουμτσής, αφού καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση εναντίον του δημάρχου Αθηναίων, την όποια χαρακτήρισε υπονομευτική για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αναφερόμενος και στις πρωτοβουλίες του δήμου.

Κατά την παρουσίαση μελέτης με τον τίτλο «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Τεχνολογικής Ανταγωνιστικότητας της Τοπικής Οικονομίας της Αθήνας», ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αλέξης Γαληνός, τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση των μεγάλων κεφαλαίων που διαθέτει η πόλη, όπως τα ερευνητικά ιδρύματα και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι οι νέοι οι οποίοι έχουν δυναμικές και καινοτόμες ιδέες, ο παραδοσιακός οικονομικός της ιστός, και φυσικά η ιστορία της.

Ως βασικοί άξονες ανάπτυξης για την παρούσα περίοδο καθορίζονται η υποστήριξη της εξωστρέφειας (ιδίως των ενεργειών μάρκετινγκ και προβολής στις αγορές ενδιαφέροντος, δικτύωσης και υποστήριξης βελτίωσης προϊόντων και υπηρεσιών), οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας (θερμοκοιτίδες, ερευνητικό πεδίο, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη), αλλά και οι άμεσες ενέργειες για την αλλαγή του δομημένου περιβάλλοντος της Αθήνας (προσόψεις, καθαριότητα, συνδεσιμότητα και εφαρμογές πληροφορικής κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρά την οικονομική κρίση περισσότερες από το 30% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες επενδύουν σε νέα προϊόντα και στη βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού, ενώ το 75% των επιχειρήσεων βελτίωσαν τα υφιστάμενα προϊόντα τους.

Ελπιδοφόρα στοιχεία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελούν και τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις εκτός της ρευστότητας θεωρούν ως σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη τους τον σχεδιασμό και την παράγωγη νέων προϊόντων, καθώς και τον εξωστρεφή τους χαρακτήρα, αναζητώντας νέες αγορές στο εξωτερικό.
Σχόλια