Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί καλεί τον Ομπάμα να θέσει το Συριακό στο επίκεντρο της G20

Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να θέσει το ζήτημα της Συρίας στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ή, εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να μην παραστεί σε αυτήν, σε ένα άρθρο-παρέμβασή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde και το Daily Beast/Newsweek.

Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί τόνισε ότι μετά την απόφασή του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει με ψηφοφορία την απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα ήταν σωστό ο Ομπάμα «να φθάσει στη λογική της κατάληξη αυτή την άσκηση σύνεσης που επέβαλε στον εαυτό του. Να πάει στην Αγία Πετρούπολη, ναι, αλλά παραμερίζοντας το πρόγραμμα της συνάντησης· να θέσει το συριακό ζήτημα στο επίκεντρο μιας συνόδου που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε μια αφόρητη οσμή αερίου». Σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αντισταθεί» σε κάτι τέτοιο, ίσως «θα ήταν πράγματι λογικό (. . .) να πάρει το ρίσκο και να αναβάλει τη συμμετοχή του στη σύνοδο, ή να στείλει αντιπροσώπους» του σε αυτήν.

Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος είχε υποστηρίξει την δυτική επέμβαση στη Λιβύη, εκτίμησε εξάλλου πως ο Πούτιν είναι «κάτι παραπάνω από σύμμαχος» της Δαμασκού, «διότι είναι εκείνος που έχει προμηθεύσει με όπλα το συριακό καθεστώς, και, αναμφιβόλως, με τη σύνθεση των χημικών του αερίων».

Κατά τον ίδιο, στους «μεγαλοπρεπείς εορτασμούς» της G20 υπάρχει «εν μέρει μια απρέπεια, στην οποία καλό θα ήταν να μην εκτεθούν οι Σύροι επιζώντες των σφαγών».

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G20 συναντώνται την Πέμπτη και Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ομπάμα δεν αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν.
Σχόλια