Ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυθαίρετες κρατήσεις Σύρων στην Αίγυπτο

Την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό των Σύρων, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, που φυλακίζονται αυθαίρετα στην Αίγυπτο εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ενημερωθεί για 85 σύρους κρατούμενους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μελίσα Φλέμιγκ «μερικοί συνελήφθησαν καθώς φέρεται να είχαν λάβει μέρος σε πράξεις βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», αλλά ο ΟΗΕ δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος των υπολοίπων.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να έχει πρόσβαση στους 85 κρατούμενους αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Οι προφυλακίσεις αυτές σημειώθηκαν ενώ ένα κλίμα ξενοφοβίας, το οποίο ενισχύεται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά δίκτυα, έχει στόχο τους σύρους πρόσφυγες στην Αίγυπτο από τα μέσα Ιουλίου, αποκάλυψε η Φλέμινγκ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί από τις αιγυπτιακές αρχές να μην τους απελάσουν και να περάσουν από μια δίκαιη δίκη.

Στην Αίγυπτο τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους Σύρους ότι μετείχαν «κατά εκατοντάδες» στις διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Η Φλέμινγκ υπογράμμισε ότι οι ξενοφοβικές εκδηλώσεις σε βάρος των σύρων προσφύγων είναι κάτι καινούργιο, καθώς η Αίγυπτος ήταν γνωστή μέχρι πρότινος για τη γενναιοδωρία της απέναντι στους σύρους πρόσφυγες.

Ενώ ανάμεσα στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Αίγυπτο, υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν εγγραφεί στην Ύπατη Αρμοστεία, «το εχθρικό περιβάλλον» που επικρατεί σήμερα σε αυτή τη χώρα για τους Σύρους προκάλεσε «πολύ μεγάλη αύξηση» του αριθμού αυτών που αποφασίζουν να απευθυνθούν στην HCR.

«Σχεδόν 28.000 πρόσφυγες έχουν μια συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε η Φλέμινγκ. Από 250.000 έως 300.000 είναι οι Σύροι που έχουν καταφύγει στην Αίγυπτο σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά μόνο 80.000 μεταξύ αυτών έχουν εγγραφεί στην HCR.

Υπό το κλίμα αυτό, το Κάιρο επέβαλε στις 8 Ιουλίου στους Σύρους τη θεώρηση διαβατηρίου. Έκτοτε, 476 Σύροι έχουν απελαθεί ή δεν τους έχει επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ


Σχόλια