Ο Σνόουντεν ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό

Ο πρώην πράκτορας της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, αυτός που αποκάλυψε τα μυστικά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό. Σχετικά με αυτό έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής. Σήμερα ο Σνόουντεν έφτασε στη Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ. Ήδη τη Δευτέρα θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα πάει στην Κούβα. Όμως και στο νησί της Ελευθερίας δεν θα μείνει για πολύ. Που βρίσκεται ο Σνόουντεν τώρα κανείς δεν ξέρει, κανένας από τους δημοσιογράφους δεν τον έχει δει.

Μια κανονική πτήση της ρωσικής Αεροφλότ SU213 έφτασε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 17:15. Στο αεροσκάφος ήταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μερικοί τον αποκαλούν προδότη και κατάσκοπο, κάποιοι άλλοι –ήρωα και ως άτομο που αποκάλυψε κάποια πράγματα. Μερικές ώρες πριν την προσγείωση, στο τερματικό F μαζεύτηκαν οι δημοσιογράφοι των ρωσικών, αμερικανικών και κινεζικών ΜΜΕ. Μερικοί μάλιστα αγόραζαν εισιτήρια για τις οποιεσδήποτε διεθνείς πτήσεις, ώστε να περάσουν στη ζώνη αναχώρησης και να βρεθούν κοντά στον Σνόουντεν. Τουλάχιστον μέσα από την τζαμαρία να δουν πως θα περνά από τη ζώνη διαμετακόμισης. Η Μόσχα γι’ αυτόν δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό. Τη Δευτέρα ο Σνόουντεν ετοιμάζεται να πετάξει προς την Αβάνα. Έπρεπε να περάσει στη ζώνη διαμετακόμισης, όπου θα αναγκαζόταν να περιμένει σχεδόν είκοσι ώρες. Ρωσική βίζα ο πολίτης των ΗΠΑ δεν έχει, γι’ αυτό δεν μπορεί καν να βγει από το τερματικό.

Παρά το γεγονός ότι την πτήση από το Χονγκ Κονγκ παρακολουθούσαν τα διεθνή ΜΜΕ, ο ίδιος ο Σνόουντεν προσπάθησε να έρθει στη Ρωσία ινκόγκνιτο. Οι επιβάτες της πτήσης Χονγκ Κονγκ – Μόσχα προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι ότι θα τους συναντήσουν οι τηλεοπτικές κάμερες και οι καταγραφείς συνομιλιών. Τους παραξένευαν οι ερωτήσεις για το μυστηριώδη επιβάτη. Οι δημοσιογράφοι μάλιστα τους επιδείκνυαν τη φωτογραφία του νεαρού ατόμου, όμως οι τουρίστες που ήρθαν από το Χονγκ Κονγκ επισήμαναν ότι στις οικονομικές θέσεις ο Σνόουντεν δεν υπήρξε.

Ο ίδιος Αμερικανός φυγάς μάλλον είχε προβλέψει την υπερβολική προσοχή που τον περιμένει στο αεροδρόμιο. Και απέφυγε τη συνέντευξη Τύπου. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε, δεν κατευθύνθηκε προς το διάδρομο αποβίβασης του αεροδρομίου, τους επιβάτες μετέφεραν στο αεροδρόμιο με λεωφορείο.

Έγινε γνωστό ότι τον Σνόουντεν συνοδεύει η εκπρόσωπος της WikiLeaks Σάρα Χάρισον. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην κανονική αίθουσα αφίξεων ο Έντουαρτν Σνόουντεν τελικά δεν εμφανίστηκε. Η προσοχή των δημοσιογράφων επικεντρώθηκε στα αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες, τα οποία κοντά στην VIP αίθουσα για τις επίσημες αντιπροσωπείες υπήρχαν αρκετά. Ένα από αυτά ήταν ένα BMW 7-series το οποίο εκτέθηκε λόγω της σημαίας του Ισημερινού. Σύμφωνα με μερικά στοιχεία, ο πρέσβης αυτής της χώρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο.
Σχόλια