Ο Σόιμπλε επισκέπτεται την Αθήνα

Ολόπλευρη στήριξη παρέχει η γερμανική κυβέρνηση στον Α. Σαμαρά, λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ο Β. Σόιμπλε αποδέχθηκε πρόσκληση του Γ. Στουρνάρα για συνάντηση στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββατοκύριακο με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχτηκε την πρόσκληση να έρθει στη Αθήνα. Ως θέματα της ατζέντας αναφέρονται η δημιουργία μιας κρατικής τράπεζας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης και η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες κατά τη σύσκεψη του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Όπως τονίζεται ακόμη, εκτός από τη «συνεπή εφαρμογή» των συμφωνηθέντων με την τρόικα, «ανώτατη προτεραιότητα» έχουν «μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης» και η καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά αναφορικά με την νεανική ανεργία.

Απερίφραστη η στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική κυβέρνηση

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ατζέντα Στουρνάρα-Σόιμπλε Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ατζέντα Στουρνάρα-Σόιμπλε.

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση γνωριμίας του κ. Σόιμπλε με τον νέο έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφο. Το γεγονός ότι ο κ. Ζωγράφος είχε αποστείλει σχετικό αίτημα πριν δύο εβδομάδες και ότι ως ημερομηνία συνάντησης το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών επέλεξε τη σημερινή ημέρα δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο. Τόσο η χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, όσο και οι σημερινές εκτενείς δηλώσεις στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ του αναπληρωτή εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ όσο και του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ δείχνουν μια συντονισμένη προσπάθεια στήριξης του Αντώνη Σαμαρά από τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό τεκμηριώνεται και από τη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του έλληνα πρέσβη με τον κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα εκφράζεται η αναγνώριση για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενώ η δήλωση παρέχει μια σχεδόν απερίφραστη στήριξη στην κυβέρνηση: «Ο συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατάφερε να οδηγήσει σίγουρα το ελληνικό καράβι μέσα από δύσκολα νερά και να κάνει ένα κομμάτι του δρόμου των μεταρρυθμίσεων». Όπως τονίζεται, ακόμη, ο δρόμος αυτός θα είναι ακόμη δύσκολος και μακρύς. Δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο εύκολες λύσεις στην Ελλάδα, λέγεται στη συνέχεια. «Δεν θα πρέπει όμως ενόψει των επιτυχιών να αποπροσανατολιστούμε από συζητήσεις του τύπου ΄τι θα προέκυπτε αν΄». Η δήλωση εκφράζει, τέλος, την πεποίθηση ότι τρόικα και ευρωπαίοι εταίροι «θα συνοδεύσουν από κοντά και θα στηρίξουν» την Ελλάδα.

πηγή: Deutsche Welle
Σχόλια