Ο Φίλιππος του Βελγίου, 7ος βασιλιάς των Βέλγων

Ο Φίλιππος του Βελγίου έγινε επίσημα σήμερα ο έβδομος βασιλιάς των Βέλγων έπειτα από την ορκωμοσία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, μιάμιση ώρα μετά την παραίτηση του πατέρα του, του βασιλιά Αλβέρτου Β΄, από το θρόνο.

«Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του βελγικού λαού, να διατηρήσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα», είπε ο Φίλιππος στα ολλανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, τις τρεις εθνικές γλώσσες, καθώς γινόταν επίσημα σε ηλικία 53 ετών ο νέος αρχηγός του κράτους.

«Ξεκινώ τη βασιλεία μου με τη βούληση να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία όλων των Βέλγων», πρόσθεσε ο νέος βασιλιάς στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του ως μονάρχης, υποσχόμενος επίσης να «εντείνει το διάλογο» με τους βέλγους πολίτες.

Η ορκωμοσία του νέου βασιλιά έγινε ακριβώς 182 χρόνια μετά από εκείνην του Λεοπόλδου Α΄ στις 21 Ιουλίου 1831. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Παρόντες ήταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, κυρίως ο βασιλιάς Αλβέρτος Β΄ και η βασίλισσα Πάολα, τα τέσσερα παιδιά του βασιλιά Φίλιππου και της βασίλισσας στο εξής Ματθίλδης, μεταξύ των οποίων και η νέα πριγκίπισσα διάδοχος Ελισάβετ, σχεδόν 12 χρονών.

Ο Φίλιππος και η Ματθίλδη είχαν διασχίσει προηγουμένως τη μικρή απόσταση, μερικές εκατοντάδες μέτρα, που χωρίζει το παλάτι από το κοινοβούλιο με μία ανοικτή Μερσεντές 600 που έφερε πινακίδα κυκλοφορίας «1», η οποία δίνεται στον βέλγο μονάρχη, χαιρετώντας ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο κάτω από λαμπρό ήλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια