Πακιστάν: Επανήλθε η θανατική ποινή!

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας κυβέρνησης του Πακιστάν, για επαναφορά της θανατικής ποινής, στο πλαίσιο της πάταξης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

«Σοκαριστική» και «αναχρονιστική» χαρακτήρισε την επαναφορά της εσχάτης των ποινών η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ προστίθεται πως περίπου 150 χώρες έχουν ήδη καταργήσει την θανατική ποινή ή απλά δεν την εφαρμόζουν.
 Το μορατόριουμ που επέβαλε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν, το οποίο χαιρέτισαν τότε οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, έπαψε να ισχύει στις 30 Ιουνίου.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το παρατείνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ομαρ Χαμίντ Καν. Ο ίδιος είπε ότι το νέο μέτρο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προβλέπει την εκτέλεση όλων των θανατοποινιτών, εξαιρουμένων εκείνων που έχουν λάβει χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να εγκρίνει όλες τις εκτελέσεις.

Το Πακιστάν συγκαταλέγεται στις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πρακτική αυτή, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νιγηρία, την Υεμένη και μερικές ακόμα. Περί τους 8.000 καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών αναμένουν την εκτέλεσή τους σε δεκάδες από τις φυλακές της χώρας, που φημίζονται για τον υπερπληθυσμό τους και την βία που επικρατεί σε αυτές, σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπίση των ανθρωπίνων διακαιωμάτων, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι θανατοποινίτες είναι περίπου 400. Η μέθοδος εκτέλεσής τους είναι συνήθως ο απαγχονισμός.

 

 
Σχόλια