Πακιστάν: Νέος πρόεδρος του ο επιχειρηματίας Μαμνούν Χουσάιν

Ο επιχειρηματίας Μαμνούν Χουσάιν εξελέγη σήμερα πρόεδρος του Πακιστάν, της μουσουλμανικής αυτής χώρας των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, κατόπιν ψηφοφορίας βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο υποψήφιος του Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N) προηγήθηκε χωρίς δυσκολία του μόνου αντιπάλου του στην ψηφοφορία αυτή, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Ο Χουσάιν θα διαδεχθεί στην προεδρία τον Άσιφ Αλί Ζαρντάρι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο Πακιστάν τον πρόεδρο εκλέγει μια επιτροπή μελών του εθνικού κοινοβουλίου και βουλευτών των Εθνοσυνελεύσεων τεσσάρων επαρχιών. Κάθε επαρχία διαθέτει τον ίδιο αριθμό ψήφων στην εκλογική αυτή διαδικασία, το οποίο αποσκοπεί στην διατήρηση μιας ελάχιστης ισορροπίας στην χώρα αυτή όπου περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας ζει στην Παντζάμπ.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου προβλεπόταν αρχικά να γίνει στις 6 Αυγούστου, αλλά έγινε σήμερα έπειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία επικρίθηκε από το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) του προέδρου Ζαρντάρι, το οποίο πέρασε στην αντιπολίτευση μετά την ήττα του στις βουλευτικές του Μαΐου τις οποίες κέρδισε ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Ναουάζ Σαρίφ.

Σε αντίδραση στην απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, το PPP, ο κύριος σχηματισμός σήμερα της αντιπολίτευσης, απείχε από την ψηφοφορία αυτή, την οποία ωστόσο δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει.

Μετά την αποχή αυτή, την παραίτηση ορισμένων υποψηφίων και την απόρριψη άλλων υποψηφιοτήτων, είχαν απομείνει μόνον δύο υποψήφιοι για την προεδρία: ο Χουσάιν, επιχειρηματίας στον τομέα της υφαντουργίας, ο οποίος είχε διατελέσει για μικρό χρονικό διάστημα κυβερνήτης της επαρχίας Σιντ το 1999 και ο Ουατζιχουντίν Άχμεντ, ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που έχει συνταξιοδοτηθεί, ο οποίος ήταν υποψήφιος του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), του κόμματος του πρώην αστέρα του κρίκετ Ιμράν Χαν.


Σχόλια