Πιθανόν την Τετάρτη εγκαταλείπει το αεροδρόμιο της Μόσχας ο Σνόουντεν

Κοντά σε συμφωνία με τις ρωσικές αρχές, από τις οποίες έχει ζητήσει προσωρινό άσυλο, βρίσκεται ο πρώην Αμερικανός κατάσκοπος, Έντουαρντ Σνόουντεν και ελπίζει ότι μέχρι την Τετάρτη θα του χορηγηθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο Ρώσος δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, ο οποίος βοήθησε στην υποβολή του αιτήματος, στις 16 Ιουλίου, δήλωσε ότι ο Σνόουντεν πιστεύει πως δεν είναι ασφαλές να προσπαθήσει να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική σύντομα, λόγω των αμερικανικών προσπαθειών να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η διαδικασία χορήγησης προσωρινού ασύλου στη Ρωσία, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 30χρονος φυγάς σκοπεύει να συμμορφωθεί πλήρως προς την απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να σταματήσει να δίνει στην δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ο Σνόουντεν, του οποίου η παρουσία στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας από τις 23 Ιουνίου, έχει οξύνει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, δεν έχει αποκλείσει να ζητήσει τη ρωσική υπηκοότητα. Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν δηλώσει ότι θα του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο, αλλά καμία από τις χώρες αυτές δεν είναι προσβάσιμη με απευθείας εμπορική πτήση από τη Μόσχα.

Τώρα, ο Σνόουντεν ελπίζει να λάβει μια διαβεβαίωση ότι το αίτημά του εξετάζεται από τις ρωσικές αρχές, ώστε να μπορέσει να φύγει από το αεροδρόμιο και να αναζητήσει κατάλυμα στην Μόσχα.

Πηγή: directnews.gr


Σχόλια