Ποιες εταιρείες δέχονται εικονικό νόμισμα στην Ελλάδα

Συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα και να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης τα εικονικά νομίσματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για κινδύνους. Πρόσφατα, το eBay έχει προσθέσει μια νέα κατηγορία συναλλαγών για εικονικά νομίσματα, επιτρέποντας στους χρήστες να πωλούν και να ανταλλάσσουν Bitcoin, Dogecoin, καθώς και άλλα cryptocurrencies. Σύμφωνα με την Coindesk, η οποία εντόπισε πρώτη το ολοκαίνουργιο τμήμα, ο διαδικτυακός τόπος επιτρέπει επίσης στους χρήστες την πώληση μετοχών σε εργασίες εξόρυξης και συμβόλαια, καθώς και την αγορά εξοπλισμού που είναι αναγκαία για την πρακτική αυτή.

Η μόδα πάντως ήρθε και στην Ελλάδα. Οι αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών με το bitcoin έχει βρει έδαφος, με πολλές γνωστές εταιρείες να ξεκινούν να δέχονται πληρωμές με αυτό.

Ωστόσο, ανακοίνωση της ΤτΕ επικαλούμενη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) αναφέρει ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων που σχετίζονται με τα εικονικά νομίσματα. Όπως υπογραμμίζει δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κανονιστικά μέτρα προστασίας για την κάλυψη των ζημιών των καταναλωτών σε περίπτωση που μια πλατφόρμα, η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά νομίσματά τους, καταρρεύσει ή παύσει να λειτουργεί.

Τι είναι το εικόνικο νόμισμα; είναι ψηφιακό χρήμα, το οποίο δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα και  μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής  για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών από εμπόρους λιανικής, εστιατόρια ή χώρους ψυχαγωγίας και δεν υπάρχει επιβάρυνση από τράπεζα. Το Bitcoin, από τα πιο γνωστά εικονικά νομίσματα, μπορούν να αγοραστούν σε πλατφόρμα ανταλλαγής με τη χρήση συμβατικών νομισμάτων.

Μερικές από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι:

-Carena Bar – Restaurant. Είναι το που δέχεται bitcoins και το οποίο βρίσκεται στην Κεφαλλονιά.
-ΙΚΤΕΟ Ιστιαίας «Εκήβολος ΑΕ» – Το πρώτο ιδιωτικό ΚΤΕΟ στην Ελλάδα που δέχεται πληρωμές σε bitcoins, βρίσκεται στην Ιστιαία Ευβοίας.
-Order Optix. Είναι ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα με φακούς επαφής, υγρά φακών και ό,τι αφορά την υγεία ματιών.
– e-ice.gr. Βιομηχανία προϊόντων πάγου, εμπόριο τροφίμων και ποτών στην Εύβοια. Εφοδιάζει τους χώρους μαζικής εστίασης σούπερ μαρκετς, αλιευτικά σκάφη, ιχθυοκαλλιέργειες κα  
– Aqua-tek.  Προϊόντα φίλτρων νερού, αφαλατώσεων.
– Η AirFastTickets. Εταιρία online τουρισμού. Το πρώτο πρακτορείο ταξιδιωτικών κρατήσεων σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, που δέχεται bitcoins.
– mysynthesis.gr. Εκτυπώσεις εντύπων, αφισών, βιβλίων, επαγγελματικών καρτών,folders, flyers, μηχανογραφικών εντύπων, μπλόκ κα
– OpenMind Group. Όμιλος εταιριών που δραστηριοποιείται σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και παρέχει πλήρη Διαφημιστική επικοινωνία, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες κα. Έδρα Πάτρα.
– xilogliptiki.com. Ο Αγγελος Κουτσομπίνας έως σήμερα, συνεχίζει την παράδοση στο σκάλισμα του ξύλου.
– Σπινθουράκης Πολύδωρος. Πολιτικός Μηχανικός και αναλαμβάνει στις περιοχές νομού Αττικής – Κορίνθου – Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας τις μελέτες-επιβλέψεις κτηρίων, κατασκευές, τοπογραφικά, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ενεργειακός επιθεωρητής. Μάλιστα, παρέχεται  20% έκπτωση σε πληρωμές με bitcoin.
– Ταβέρνα Άγγελος στη  Στρ. Καραϊσκάκη 1 & Ιερά Οδός στο Χαϊδάρι.
 


Σχόλια