Πορτογαλία: Απεργία εκπαιδευτικών εν μέσω εξετάσεων

Χιλιάδες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πορτογαλία, αποφάσισαν να κάνουν απεργία τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα των τελικών εξετάσεων για τους μαθητές του λυκείου

Η απόφαση της αποχής των εκπαιδευτικών επηρέασε το 30% των μαθητών στα σχολεία της χώρας. Οι εξετάσεις για τα παιδιά που έχασαν τη σημερινή μέρα, μετατέθηκαν για τις 2 Ιουλίου. Οι περισσότεροι πάντως μαθητές έδωσαν κανονικά τις εξετάσεις στα λατινικά και την πορτογαλική γλώσσα.

«Ανησυχούμε πολύ, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα κληθούμε να δώσουμε εξετάσεις. Η χώρα θέλει να προχωρήσει μπροστά, αλλά η απεργία πραγματοποιείται την πρώτη ημέρα των εξετάσεων», υποστηρίζει μία μαθήτρια στη Λισαβόνα.

Η κυβέρνηση κινητοποίησε καθηγητές για να αντικαταστήσουν τους απεργούς στα σχολεία. Ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

«Είμαι υπέρ της απεργίας των καθηγητών, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας λέει ότι η απεργία βλάπτει τους μαθητές. Νομίζω ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους καθηγητές, είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς», εκτιμά μία άλλη μαθήτρια.

Με τη μονοήμερη απεργία της Δευτέρας αλλά και με τις διαδηλώσεις του Σαββάτου οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τη μείωση των μισθών, την επέκταση των ωρών εργασίας και την περικοπή των θέσεων στα δημόσια σχολεία της χώρας.

πηγή: thepressproject.gr


Σχόλια