Πουγιόλ: «Δεν τα παρατάω»

Επί παντός επιστητού μίλησε στην Mundo Deportivo ο Κάρλες Πουγιόλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά ψέματα που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς για τον ίδιο και την ομάδα. Ως πότε θα παίζει μπάλα, πώς βλέπει την ομάδα και γιατί θεωρεί εκρηκτικό το δίδυμο Μέσι-Νεϊμάρ. Μία αποκαλυπτική συνέντευξη του μεγάλου αρχηγού Κάρλες Πουγιόλ! Απολαύστε την…

Αναλυτικά η 4σέλιδη συνέντευξη του Κάρλες Πουγιόλ στην Mundo Deportivo, μεταφρασμένη στο blaugrana.gr:

Έκανες την τέταρτη επέμβαση στο δεξί γόνατο. Η χρονιά ήταν πολύ σκληρή για σένα. Είσαι 35 ετών. Γιατί δεν σταματάς;

Γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν κρεμάω τα παπούτσια. Όσο κι αν έχω υποφέρει, η όρεξη και η διάθεση παραμένουν. Με το άλλο γόνατο υπέφερα 8 μήνες, πέρασα χάλια και τώρα είναι τέλειο. Αν την επόμενη χρονιά δεν είμαι καλά και μου συμβεί κάτι ανάλογο, θα το σκεφτώ, αλλά τώρα αισθάνομαι ότι θέλω να εκπληρώσω το συμβόλαιό μου και αν μπορώ, να το επεκτείνω.

Πώς είσαι από άποψης φυσικής κατάστασης;

Αποθεραπεύομαι σιγά-σιγά, αλλά πάει αρκετά καλά η αποθεραπεία. Αυτή η επέμβαση δεν είναι σαν τις άλλες. Πονάς πολύ μετά την επέμβαση, αλλά η αποθεραπεία είναι πιο γρήγορη. Σύντομα θα μπορώ να προπονούμαι δυνατά.

Πότε θα μπορείς να παίξεις;

Η ιδέα μου είναι να μπορώ να προπονούμαι από την αρχή της προετοιμασίας, αν και ίσως στην αρχή όχι με την ομάδα.

 

Γιατί δεν έκανες την επέμβαση με τον γιατρό Κουγκάτ;

 

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ραμόν, αλλά αυτή η επέμβαση ήταν διαφορετική. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Διατηρούμε καλή σχέση.

 

Πώς αισθάνεσαι μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσες στο τέλος της σεζόν; Απελευθερωμένος;

 

Η αλήθεια είναι πως ναι. Ειπώθηκαν πολλά και μόνο εγώ ξέρω τι πέρασα και πόσο υπέφερα φέτος. Θα έπρεπε να έχω διευκρινίσει πολύ νωρίτερα τα ψεύδη που λέγονταν. Με πόνεσε που τέθηκε σε αμφιβολία η αφοσίωσή μου στην ομάδα, γιατί ποτέ δεν πήρα αποφάσεις σκεφτόμενος πρώτα εμένα και μετά την ομάδα. Αυτό με βοήθησε να μάθω τι είδους δημοσιογράφοι είναι ορισμένοι.

 

Είπες περισσότερα σε μισή ώρα συνέντευξης Τύπου παρά σε 10 χρόνια…

 

Μίλησα για τα 10 προηγούμενα και για τα 10 επόμενα (γέλια).

 

Στα σοβαρά δεν πιστεύεις ότι σε έβλαψε το γεγονός ότι μιλάς τόσο λίγο;

 

Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι θα ήταν καλύτερο, αλλά προτεραιότητά μου ήταν η αποθεραπεία μου, εκεί ήταν το μυαλό μου, εκεί έβαζε τις δυνάμεις μου. Επίσης ο Τίτο ερχόταν από τη Νέα Υόρκη και σκέφτηκα ότι αυτό ήταν πάνω από κάθε διάψευση εκείνη τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση είναι απίστευτο να υπάρχει κόσμος που να λέειότι χειρουργήθηκα χωρίς να ρωτήσω κανέναν. Είναι προφανές ότι όσοι τα έλεγαν δεν έχουν περάσει ποτέ από χειρουργείο.

 

Πέρα από την επέμβαση πάντως μιλάς λίγο…

 

Αισθάνομαι πολύ πιο άνετα όταν μιλάω στο γήπεδο και όχι στις συνεντεύξεις. Είναι γεγονός ότι το να μένω σιωπηλός και ναμην διαψεύδω όσα λέγονταν δεν μου έκανε καλό. Κυρίως στον κόσμο των ΜΜΕ, όπου ερμηνεύονται μηνύματα, δίνονται ειδήσεις χωρίς αποδείξεις και μερικές φορές δυστυχώς υπάρχουν συμφέροντα που δεν υπηρετούν την είδηση.

 

Το ότι βγήκες τόσο αργά να μιλήσεις και να τα ξεκαθαρίσεις ήταν δικό σου πρόβλημα ή του γραφείου Τύπου της Μπάρσα;

 

Εγώ είμαι ο υπεύθυνος και πάντα μου έδιναν ελευθερία για να αποφασίσω. Στην πραγματικότητα με συμβούλεψαν να μιλήσω, αφού θα έλεγα την αλήθεια.

 

Επιμένω πάντως ότι η αίσθηση που υπήρχε στην επέμβασή σου ήταν ότι υπήρχε υπερβολική μυστικοπάθεια…

 

Εγώ ποτέ δεν ζήτησα να αποκρυφθεί η επέμβαση. Το μόνο που έκανα ήταν να αναβάλλω την ανακοίνωση κατά 4 ώρες.

 

Γιατί;

 

Απλά για να είμαι ήρεμος. Γιατί να κρύψω εγώ κάτι που θα έβγαινε στη δημοσιότητα από τη συνέντευξη Τύπου των γιατρών; Έγινε λόγος και κρυφή επέμβαση, αλλά δεν υπήρχε τίποτα κρυφό. Το μόνο που ζήτησα ήταν λίγες ώρες ηρεμίας πριν μπω στο χειρουργείο, γιατί αν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα το κινητό μου θα είχε πάρει φωτιά.

 

Κι αν έκλεινες το τηλέφωνο;

 

Ήθελα να μιλάω με τη μητέρα μου και τους πραγματικούς μου φίλους. Ζήτησα μόνο να περιμένουν 4 ώρες. Ξέρω ότι στον Σέρζι Νογκέρας και στον Χοσέ Μανουέλ Λαθάρο (εκπρόσωποι Τύπου της ομάδας) δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα και λυπάμαι γι” αυτό, γιατί είναι άψογοι επαγγελματίας και σε αυτό το σημείο η ευθύνη ήταν δική μου.

 

Η ομάδα το γνώριζε;

 

Πάντα ενεργούσα μαζί με την Μπαρτσελόνα. Το γνώριζαν λίγοι στην ομάδα, γιατί για να κρατηθεί κάτι σε μία ομάδα δεν γίνεται να το ξέρουν πολλοί. Το γνώριζαν όμως οι πιο σημαντικοί.

 

Τι σε πόνεσε περισσότερο όσο παρέμενες σιωπηλός;

 

Ότι είπαν πως θα πάω στη Μίλαν, αφού ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ποτέ δεν σκέφτηκα να φύγω και αν γνώριζαν πώς ήμουν, δεν θα έβγαζαν ποτέ τέτοια είδηση. Κυρίως όμως με πόνεσε που γράφτηκε ότι δεν είχα ειδοποιήσει την ομάδα. Ότι έκανα την επέμβαση κρυφά από την ομάδα. Αυτά τα ψέματα πονάνε.

 

Αν και τραυματίας, δεν θα έπρεπε να εμφανιστείς ως αρχηγός μετά τις δύσκολες στιγμές, όπως μετά τον αποκλεισμό από την Μπάγερν;

 

Δεν ήμουν εκτός, ήμουν σε όλες τις συσκέψεις, ήμουν στα παιχνίδια. Αν είχε συμβεί κάτι πολύ σοβαρό, θα είχα βγει, αλλά ένας αποκλεισμός στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εντάσσεται στα πλαίσια του φυσιολογικού.

 

Αυτό που δεν ήταν φυσιολογικό ήταν το συνολικό 7-0…

 

Η Μπάγερν άξιζε να περάσει και αν λέγαμε το αντίθετο θα κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας. Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς έφτασαν αυτοί στα ημιτελικά και πώς εμείς. Το να μιλήσουμε για τους διαιτητές θα ήταν δικαιολογία, αλλά είναι γεγονός ότι το 4-0 στο πρώτο ματς ήταν υπερβολικό. Με το 4-0 ήταν απίθανο πια…

 

Εσύ δεν μπορούσες να παίξεις. Είχε ειπωθεί ότι θα επέστρεφες σε 4 εβδομάδες…

 

Μου το είχαν πει πριν την επέμβαση. Αλλά μετά την επέμβαση ήταν αλλιώς. Το γόνατο υπέφερε μισό χρόνο και ήταν αδύνατο. Μετά από έξι εβδομάδες περπατούσα λίγο και πονούσε. Όταν έχεις αρκετό υγρό δεν μπορείς να ανεβάσεις τον τετρακέφαλο, γιατί χάνεις σε μυική μάζα.

 

Θα μπορούσες να δίνεις σεμινάρια ιατρικής…

 

Δυστυχώς, θα μπορούσα να δώσω αρκετά σεμινάρια. Με βασικό θέμα τους τραυματισμούς, τους μύες των ποδιών, το γόνατο γενικά…

 

Πόσες φορές άνθρωποι της εμπιστοσύνης σου σού είπαν, προφυλάξου, έχεις και μία ηλικία.

 

Αυτό είναι με τον άνθρωπο. Τη μέρα που θα σταματήσω να παίζω και να προπονούμαι δεν θα είμαι εγώ. Προτιμώ να αντέξω ένα χρόνο που να τα δίνω όλα, παρά 4 που να παίζω επιφυλακτικά.

 

Αλλά τι σε κάνει να παίζεις όπως στη φάση που τραυματίστηκες με τη Μπενφίκα, με το σκορ στο 0-2;

 

Είδα ξανά το πήδημα και το πρόβλημα ήταν πως όταν πηδάω και βλέπω ότι δεν φτάνω, χαλαρώνω.

 

Δηλαδή ήταν θέμα χαλάρωσης;

 

Ναι. Όταν πας δυνατά, πέφτεις με… τρόπο. Έχω κάνει αυτό το πήδημα τόσες φορές σε προπονήσεις και παιχνίδια. Είναι ο χαρακτήρας μου.

 

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή σου πέρυσι;

 

Το χειρότερο είναι να αισθάνεσαι αδύναμος. Έχανα την αυτοπεποίθησή μου όσο δεν αισθανόμουν καλά το γόνατό μου κι εγώ χρειάζομαι να είμαι καλά σε φυσική κατάσταση για να αποδίδω. Όταν βλέπεις ότι θέλεις αλλά δεν μπορείς, αυτό σε εξοργίζει.

 

Αισθάνθηκες τη στήριξη του κόσμου;

 

Ο κόσμος πάντα με στηρίζει στο δρόμο. Τον αισθάνομαι κοντά μου πάντα.

 

Τι περιμένεις από σένα την επόμενη σεζόν;

 

Να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα και να είμαι υγιής. Συλλογικά, ό,τι πάντα: να παλέψουμε για όλους τους τίτλους και να μπορούμε να τους κερδίσουμε.

 

Είσαι διατεθειμένος να παίζεις λιγότερα παιχνίδια;

 

Εδώ και χρόνια το έχω καταλάβει και δυστυχώς δεν μπορώ να αντέξω να παίξω περισσότερα. Στα 25 μπορούσα. Τώρα όχι και το καταλαβαίνω.

 

Οπότε λογικά αντίο Εθνική;

 

Η ιδέα μου τώρα είναι να αποθεραπευτώ και του χρόνου θα δούμε. Θα πάρω την καλύτερη απόφαση για την Μπαρτσελόνα. Έχω καλή σχέση με τον Ντελ Μπόσκε, δεν θα πάρω μία οριστική απόφαση ούτε θα πω τίποτα μέχρι να μιλήσω μαζί του.

Έχεις μιλήσει με τον Τίτο γι” αυτό;

 

Ναι, προφανώς. Έχω πολύ καλή σχέση με τον Τίτο. Έχω μιλήσει περισσότερο με τον Τίτο παρά με όλους τους προπονητές που είχα στην καριέρα μου. Όλοι θέλουμε να παίζουμε και οι παίκτες είμαστε εγωιστές, αλλά ο Τίτο πάντα μου μιλούσε ευθέως και όταν σου εξηγεί τα πράγματα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ποτέ δεν μου είπε ψέματα.

 

Και αν η ομάδα κερδίσει καποιο τίτλο, τι θα κάνεις στον επόμενο εορτασμό με το ανοιχτό λεωφορείο στους δρόμους; Μετάνιωσες για την εικόνα που έδωσες στον εορτασμό του πρωταθλήματος;

 

Ναι, προφανώς! Δεν ήμουν σωστός. Ήταν μία στιγμή ευτυχίας, αφού γιορτάζαμε το πρωτάθλημα και είχα δίπλα μου τον Πικέ και τον Σεσκ που με βοήθησαν πολύ για να μην χάσω την ελπίδα στις χειρότερες στιγμές. Αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη φορά θα ξεσηκώσω τον κόσμο στα πανηγύρια.

 

Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις σε πέντε χρόνια αν σταματήσεις το ποδόσφαιρο;

 

Υπάρχει κάτι που μου έχει ελκύσει την προσοχή. Ο Ραμόν Σόστρες, ο μάνατζέρ μου, και ο Ιβάν ντε λα Πένια, ένας καλός φίλους μου, έχουν ενωθεί και θα ήθελα να είμαι μαζί τους στο μέλλον (σε γραφείο μάνατζερ) ώστε να συμβουλεύω παίκτες, ειδικά τους μικρούς.

Η Μπάρσα κατέκτησε το πρωτάθλημα με 100 βαθμούς και υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα…

 

Είναι άδικο. Η Μπάρσα έκανε μία πολύ καλή σεζόν. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα! Εγώ ήμουν πολλά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίζουμε τίποτα. Οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί.

 

Το θέμα είναι ότι στα μεγάλα ραντεβού δόθηκε η αίσθηση πως δεν ήταν τόσο δυνατή. Μπάγερν, Παρί, Ρεάλ…

 

Θα πρέπει να αναλύσουμε πώς φτάσαμε στα συγκεκριμένα παιχνίδια, την φθορά που κουβαλάει αυτή η ομάδα, τι κέρδισε και τι δεν κέρδισε αυτά τα πέντε χρόνια όπου διεκδικεί τα πάντα μέχρι τέλους, τη συνεισφορά στις Εθνικές ομάδες… Όλα αυτά μας στοιχίζουν και αν προσθέσουμε και τους τραυματισμούς στις κρίσιμες στιγμές, είναι δύσκολο. Παίζει ο Λέο σχεδόν τραυματίας και «καθαρίζει» και πάλι…

 

Η εξάρτηση από τον Μέσι δεν μπορούσε να καλυφθεί;

 

Ήταν ο Μέσι, αλλά υπήρχαν πολλές απουσίες και στην άμυνα, στο κέντρο… Ο Λέο είναι πολύ σημαντικός και φέτος και πάντα. Ποια ομάδα δεν θα αισθανόταν την απουσία του; Είναι σαν να βγάζεις από την Ρεάλ Μαδρίτης τον Κριστιάνο. Η Μπάρσα έχει πολύ καλούς παίκτες, αλλά ο Λέο μεταδίδει εμπιστοσύνη. Το να ξέρουμε ότι είναι εκεί τα αλλάζει όλα.

 

Και τώρα έρχεται ο Νεϊμάρ. Επιτέλους…

 

Θα πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστεί, αλλά για μένα είναι πολύ καλός. Υπάρχουν λίγοι παίκτες σαν αυτόν. Από όσα λέει, έρχεται με μεγάλη όρεξη και διάθεση. Τον έχω μαρκάρει, τον έχω αναλύσει, έχω παίξει εναντίον του και είναι ένας παίκτης διαφορετικός, από αυτούς που δεν βρίσκεις. Θα μας βοηθήσει.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του;

 

Το ένας εναντίον ενός. Μπαίνει στην περιοχή και αν σου φύγει, έχεις πρόβλημα. Η ομάδα το χρειάζεται αυτό, ειδικά τώρα που οι αντίπαλοι κλείνονται ολοένα και περισσότερο πίσω. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά, είτε στατικοί, είτε σε κίνηση. Όταν δεν υπάρχουν χώροι, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να ανατρέπει τις ισορροπίες. Ο Νεϊμάρ επίσης έχει το γκολ. Είναι πλήρης.

Καταλαβαίνεις γιατί αναζητούνται αρνητικά στο να παίξουν μαζί Μέσι και Νεϊμάρ;

Είναι ερμηνείες και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Είναι τεράστιοι παίκτες, ο Λέο είναι καλός άνθρωπος και ο Νεϊμάρ επίσης από όσα μας έχουν πει όσοι έχουμε ρωτήσει. Είναι πολύ νέος, αλλά τον βλέπω συγκεντρωμένο όταν μιλάει. Ξέρει πού ερχεται και έχει τα πόδια στη γη.

Ο Κρόιφ λέει ότι δύο αφεντικά στο ίδιο καράβι είναι πολλά…

Είχαμε τα τελευταία χρόνια κατόχους της Χρυσής Μπάλας, πολλούς παίκτες ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, στις καλύτερες 11άδες. Δεν θα είναι πρόβλημα. Το αντίθετο, θα μας κάνει πιο ισχυρούς και αυτοί οι δύο θα γίνουν καλύτεροι, γιατί όταν έχεις δίπλα σου τους καλύτερους, θέλεις συνεχώς να βελτιώνεσαι.

Η άποψή σου για το αντίο του Αμπιντάλ; Έλειψε περισσότερο συναίσθημα;

Όσο ήταν ασθενής η ομάδα συμπεριφέρθηκε άψογα στον Αμπιντάλ. Κανένας παίκτης που είναι εκτός δεν μπορεί να έχει παράπονο. Από τη στιγμή που αποθεραπεύτηκε, ήταν θέμα της διοίκησης, του Θούμπι και του προπονητή. Θέλει να συνεχίσει να παίζει και όλοι θα θέλαμε να μείνει, αλλά μιλάμε για ποδόσφαιρο και έπρεπε να βρεθεί μία λύση. Το θέμα είναι ευαίσθητο.

Στενοχωρήθηκαν οι παίκτες;

Πάντα όταν φεύγει ένας παίκτης αγαπητός στενοχωριόμαστε, γιατί είμαστε μία οικογένεια. Μακάρι να μέναμε όλοι για πάντα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Σου είχε πει ο Βαλδές ότι δεν σκεφτόταν να εκπληρώσει το συμβόλαιό του;

Πάντα μιλάμε και σχολιάζουμε διάφορα, αλλά αυτά είναι των αποδυτηρίων, δικά μας. Αλλά ακριβώς δεν ήξερα τι θα έκανε. Ήταν σαν το δικό μου θέμα. Από τη στιγμή που έδωσε εξηγήσεις, τέλος. Ενημέρωσε την ομάδα, η οποία έχει 1,5 χρόνο να ψάξει τερματοφύλακα και η ιδέα του είναι να αλλάξει παραστάσεις. Δεν κορόιδεψε την ομάδα.

Τι είναι καλύτερο για την ομάδα; Να μείνει ο Βαλδές άλλο ένα χρόνο και να αποκτηθεί τώρα τερματοφύλακας ή του χρόνου;

Αυτό είναι θέμα της διοίκησης και της ομάδας. Αν μείνει, θα έχουμε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες, αν όχι τον καλύτερο στον κόσμο, στην ομάδα μας άλλο ένα χρόνο. Αυτό για μένα θα ήταν πολύ καλή είδηση.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, γίνεται κουβέντα για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Πώς το βλέπεις;

Αν η ομάδα θεωρεί ότι πρέπει να αποκτηθεί, εμένα μου φαίνεται καλό. Είναι μία θέση όπου είχαμε πολλά προβλήματα με τους τραυματισμούς.

Αν υπάρχουν λεφτά, θα πάρει τον Τιάγκο Σίλβα. Είναι ο καλύτερος;

Είναι δύσκολο να πεις ποιος είναι ο καλύτερος στόπερ για την Μπάρσα και δεν θα το τολμήσω. Ότι ο Τιάγκο Σίλβα είναι από τους καλύτερους στόπερ στον κόσμο είναι σίγουρο. Έχει τις προϋποθέσεις.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι στόπερ στην Μπάρτσα;

Είμαστε σχεδόν πάντα στην αντίπαλη περιοχή και βλέπεις τόσα μέτρα πίσω στην πλάτη σου απροστάτευτα. Ξέρεις πως μία βαθιά μπαλιά σε μία στιγμή σύγχυσης μπορεί να φέρει την αντίπαλη ομάδα απέναντι από τον τερματοφύλακά σου. Είναι πιο δύσκολο. Το να τρέχεις προς τα πίσω είναι εξίσου σημαντικό με το να τρέχεις προς τα εμπρός.

Ματιέ, Αγκερ, Ινίγκο Μαρτίνες. Ποιον θα διάλεγες;

Όλοι έχουν ποιότητα. Άλλο θέμα είναι να παίξουν εδώ. Έχουν έρθει πολύ καλοί στόπερ και δεν προσαρμόστηκαν για διάφορους λόγους. Συμβαίνει σε όλες τις θέσεις. Στη Μπάρσα είναι πάντα λίγο πιο δύσκολο. Επίσης υπάρχει μεγάλη πίεση από τα ΜΜΕ και στο γήπεδο.

Και ο Μπαρτρά; Το να αποκτηθεί ένας στόπερ ίσως να μην επηρεάσει εσένα, αλλά θα επηρεάσει έναν τόσο νεαρό canterano…

Είναι πολύ νέος και έχει τις προϋποθέσεις, είμαι πεπεισμένος. Πρέπει να έχει υπομονή και να περιμένει τη στιγμή του. Κι όταν ξεκινούσα εγώ, έπαιρναν πολλούς στόπερ. Δουλειά σου είναι να μην απογοητεύεσαι και να δείξεις πως όσες μεταγραφές κι αν κάνουν, θα πρέπει να βάλεις δύσκολα στον προπονητή. Ο Μπαρτρά γνωρίζει τη φιλοσοφία και το στιλ κι αυτό είναι πλεονέκτημα. Οι νέοι θα πρέπει να σκυλιάζουν.

Λένε ότι ό Τίτο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους canteranos…

Δεν έχω αυτή την εντύπωση. Μεγάλωσε στη Μασία, είναι έξι χρόνια στην πρώτη ομάδα και δεν μου φαίνεται πως δεν εμπιστεύεται τις ακαδημίες μας.

Τι θα έκανες αν ήσουν ο Τιάγκο;

Εμένα μου αρέσει ο Τιάγκο κι ελπίζω να μην φύγει. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Είναι θεαματικός παίκτης με λαμπρό μέλλον. Μπροστά του έχει αστέρια παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά με υπομονή θα γίνει κι αυτός αστέρι. Ο Τσάβι την είχε την υπομονή. Είναι σημαντικός για εμάς. Είναι διαφορετικός.

Σαν καλός φίλος του Σεσκ, γιατί πιστεύεις ότι διχάζει τόσο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξέρω και δεν το ρωτάω. Για μένα είναι ένας πλήρης παίκτης και αφοσιωμένος. Ίσως να τον ζημιώνει το γεγονός ότι παίζει πιο άναρχα και δεν έχει συγκεκριμένη θέση μέσα στο γήπεδο.

Πάμε στον Τίτο Βιλανόβα. Πώς είναι η σχέση σου μαζί του; Τον είχες ειδοποιήσει για την επέμβαση;

Δεν του το είχα πει και ούτε τώρα θα το έλεγα. Για δύο λόγους. Πρώτον για την προσωπική του κατάσταση, καθώς ήταν στη Νέα Υόρκη. Δεύτερον, γιατί οι γιατροί είναι πάντα αυτοί που ενημερώνουν τους προπονητές, κι αυτό είχε συμβεί όλες τις προηγούμενες φορές.

Και πάγωσε η σχέση σας μετά από αυτό;

Σε καμία περίπτωση.

Έκαναν ένα βήμα μπροστά οι παίκτες στην απουσία του; Υπήρχε αυτοδιαχείριση, όπως ειπώθηκε;

Αυτό είναι ένα γκρουπ εκπληκτικό. Είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Υπάρχουν λίγες ομάδες σαν τη δική μας. Ο Τίτο είναι ο ηγέτης μας και μετά ο Τζόρντι Ρόουρα έκανε πολύ καλή δουλειά, αν και είχε τρομερά δύσκολο έργο. Η απόφαση της διοίκησης ήταν σωστή, να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν.

Οπότε δεν έκαναν κουμάντο οι παίκτες; Δεν έφτιαχναν τις ενδεκάδες;

Οι παίκτες δεν κάνουν κουμάντο. Κατηγορηματικά όχι! Οι παίκτες έχουν άποψη, αλλά ο προπονητής κάνει πάντα κουμάντο. Ο Τίτο έχει ισχυρή προσωπικότητα αν και για μερικούς δεν φαίνεται και πάντα βγαίνει μπροστά, κάτι πολύ σημαντικό στα αποδυτήρια, και παίρνει τις αποφάσεις. Αν κάναμε κουμάντο, θα παίζαμε πάντα οι πιο παλιοί και δεν συνέβαινε αυτό.

Πώς είναι τώρα ο Τίτο Βιλανόβα;

Ευτυχώς έχει αποθεραπευτεί και έχει περισσότερη όρεξη από ποτέ. Με διάθεση να συνεχίσει το πλάνο.

Ειπώθηκαν πολλά για το πριμ για το πρωτάθλημα με τους 100 βαθμούς. Υπήρχε πριμ;

Αυτό είναι ψέμα. Ανάμεσα στα πολλά, γιατί για τα πριμ μιλάω εγώ. Μου είπαν ότι γράφτηκε κάτι για πριμ, αλλά είναι ψέμα. Έχουμε μπόνους επίτευξης στόχων και είναι αρκετό.

Ζήτησε κάποιος παίκτης;

Από όσα ξέρω όχι και είμαι ο αρχηγός, άρα… Αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η κατάσταση. Δεν μου περνάει από το μυαλό να ζητήσω πριμ για τους 100 βαθμούς, αλλά δεν γίνεται να βγαίνουμε κάθε μέρα και να διαψεύδουμε ό,τι λέγεται.

Λέγεται επίσης ότι κάνει κουμάντο κυρίως ο Μέσι και ότι αποφασίζει ποιος θα παίξει δίπλα του.

Αυτά μου μοιάζουν κινέζικα. Είναι ψέμα. Δόθηκε έκταση σε κάποιες διαφωνίες που είχε με τον Βίγια. Είναι αστείο να δίνεται έκταση σε μία ένταση της στιγμής. Θα μπορούσαν να πουν το ίδιο για τις στιγμές έντασής μου με τον Πικέ. Σε κάθε παιχνίδι διαφωνούμε. Ρώτησέ τον, είμαστε σαν αδέρφια, αλλά μέσα στο γήπεδο είναι αλλιώς, αυτό το ξέρουν όσοι παίζουν μπάλα, αλλά δυστυχώς υπάρχει κόσμος που ψάχνει περίεργα πράγματα. Στην πραγματικότητα τελειώνει το παιχνίδι, αγκαλιάζεστε και τέλος.

Μια και μιλάμε για τον Πικέ, ποια η άποψή σου για την κατασκοπία στην οποία υποβλήθηκε;

Μου φαίνεται πολύ σοβαρό! Δεν το καταλαβαίνω. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να βάλεις κάποιον για να μάθεις αν ο παίκτης βγαίνει τα βράδια. Η Βαρκελώνη είναι πολύ μικρή.

Τον παρακολουθούσαν στο αυτοκίνητό του, όπως φαίνεται, μέσω των πιστωτικών του καρτών. Τι θα έκανες στην περίπτωσή σου;

Θα έκανα καταγγελία και θα έφτανα μέχρι τέλους.

Η Μπάρτσα είναι μία ομάδα συνηθισμένη;

Είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα, όπως τόσες γύρω μας. Μία πολύ μεγάλη ομάδα, η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Αλλά έχει άλλα πράγματα που έλεγα πριν. Έρχεται ο Νεϊμάρ, έχεις τον Λέο και αντί να δημιουργείς, ζούμε ήδη με τον φόβο μέσα μας! Τι θα γίνει αν δεν τα πάνε καλά, αν δεν το ένα, αν δεν το άλλο…

Έχεις μιλήσει με τον Μέσι για το θέμα της Εφορίας;

Ναι. Έχω μιλήσει με τον Λέο. Είναι ήρεμος. Τον βλέπω καλά.

Πώς βιώνει το ντόρο όλα αυτά τα χρόνια; Κατασκοπία, Εφορία, τρία χρόνια πριν τις εκλογές έχουμε προεκλογικές εκστρατείες…

Ξέρουμε πώς είναι τα πράγματα. Είμαστε στο περιθώριο. Εγώ προσαρμόστηκα με τα χρόνια. Ο ντόρος είναι μεγάλος στην αρχή, αλλά τώρα τον αφήνεις να περάσει. Ξέρεις ότι είναι μέρος του παιχνιδιού και ότι πρέπει να επικεντρωθείς στο ποδόσφαιρο.

Πώς βλέπεις την επόμενη σεζόν; Ρεάλ, Τσέλσι, Μπάγερν, Γιουνάιτεντ… Αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Στην Ισπανία τα φαβορί είναι δύο, αλλά στην Ευρώπη είναι ολοένα και πιο δύσκολο. Αυτή η ομάδα σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ανταγωνιστική και έχει μεγάλη όρεξη να πάρει την εκδίκησή της.

Χωρίς τον Μουρίνιο θα ζήσετε καλύτερα;

Ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Ο Μουρίνιο έχει τον τρόπο του και με τον τρόπο του έγινε περισσότερη κουβέντα για το πρωτάθλημά μας, λόγω του σόου του.

Δεν δυναμιτίζει πολύ το κλίμα;

Είναι προφανές ότι έκανε λάθος με τον Τίτο, αλλά κατά τα λοιπά οι δηλώσεις του επηρεάζουν μόνο όσους τις παίρνουν στα σοβαρά. Εγώ επικεντρώνομαι στα δικά μας. Ο Μουρίνιο ψάχνει τον καβγά και την ίντριγκα. Αν θες πόλεμο, απαντάς, αν όχι, όλα ήρεμα.
Σχόλια