Πρεμιέρα απόψε για τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» στο Ηρώδειο

«Ξέρετε, στην ιαπωνική γλώσσα δεν υπάρχει η λέξη «όχι». Αν πρέπει να αρνηθείς, πρέπει να βρεις έναν πλάγιο τρόπο για να το κάνεις». Αυτό το άγνωστο, για τους πολλούς, στοιχείο είναι αρκετά ισχυρό για να ερμηνεύει αποφάσεις και πράξεις… Και η Ιταλίδα καλλιτέχνις Μαρία Λουίτζα Μπόρσι, που θα ενσαρκώσει την Μπατερφλάι του Πουτσίνι στις δύο από τις τέσσερις παραστάσεις (27 και 30 Ιουλίου) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο, μελέτησε πολύ καλά τον χαρακτήρα της έφηβης ηρωίδας. Τόσο, όσο να μπορεί να ερμηνεύσει τις αποφάσεις της.

Ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να παρατηρήσει την ψυχολογία και τις κινήσεις των ανθρώπων. Αυτή ήταν η πρώτη ανάγνωση του ρόλου, που αγάπησε από πολύ μικρή. Μόλις επτά χρόνων ήταν και γνώριζε ήδη ολόκληρη τη δεύτερη πράξη της Μαντάμας Μπατερφλάι. Για μια Ευρωπαία σοπράνο, η ψυχοσύνθεση μιας Γιαπωνέζας ηρωίδας, της 15χρονης γκέισας, που ερωτεύεται έναν Αμερικανό, κυοφορεί το παιδί του και εντέλει βάζει τέρμα στη ζωή της, ήταν σχεδόν ακατανόητη.

Η «γιαπωνέζικη τραγωδία» της Μπατερφλάι εξιστορεί τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερο, είναι ότι όλη η δραματουργία του έργου συμβαίνει στην ουσία στο κεφάλι της Μπατερφλάι, σαν ένα εσωτερικό δράμα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Λουίτζα Μπόρσι και προσθέτει: «Αυτό που επίσης κάνει ιδιαίτερη την όπερα αυτή είναι το πώς δείχνει την ωρίμανση αυτής της κοπέλας. Το πώς από κοριτσάκι γίνεται γυναίκα και μητέρα».

Την ιστορία της «Μαντάμα Μπατερφλάι» θα έχει την ευκαιρία το κοινό να απολαύσει στο Ηρώδειο από σήμερα Σάββατο 27/7 και για τέσσερις συνολικά παραστάσεις (27, 28, 30 και 31/7).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια