Προτάσεις της ΕΣΕΕ για το ωράριο καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές

Επιστολή για τη διευρυμένη λειτουργία εποχικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών, έστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Αφορμή η επικείμενη κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα στη Βουλή, το οποίο περιέχει τις επίμαχες διατάξεις για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου νόμου και ότι το ισχύον πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές θα μπορούσε να επεκταθεί στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες.

Στην επιστολή επικαλείται το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990, με βάση το οποίο προβλέπεται με απόφαση του οικείου νομάρχη να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή.

Επίσης, αφορά και στις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι.

Η σχετική αρμοδιότητα, μετά την εισαγωγή του Καλλικράτη, ασκείται σήμερα από τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ρυθμίζει άμεσα, μετά από σχετική διαβούλευση, τις τοπικές ανάγκες, εκδίδοντας τις ανάλογες αποφάσεις.

«Άρα, δεν υπάρχει λόγος κεντρικού καθορισμού των τουριστικών περιοχών καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συγκρουόμενες και αλληλεπικαλυπτόμενες αποφάσεις και διατάξεις. Το υπάρχον πλαίσιο καλύπτει ήδη με επιτυχία από μακρού τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τους επισκέπτες τουρίστες, σε θερινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμίσεις» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Επικαλείται, επίσης, την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 873/2013 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 1067 Β΄, ο οποίος επιτρέπει για σαφώς καθορισμένο χρονικό διάστημα την επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές συγκεκριμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε ένα καθαρά τουριστικό νομό.

Η απόφαση αυτή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου προσεγγίζει τις θέσεις της ΕΣΕΕ, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες καθορίζουν το άνοιγμα τις Κυριακές ανάλογα με τις ανάγκες τους με τη ρητή εξαίρεση των πολυχώρων, των υπερκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.

«Το μόνο που λείπει για να καταστεί το πλαίσιο πλήρες είναι η σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου στο περιεχόμενό της, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των καταστημάτων στην κάθε περιοχή» αναφέρει η ΕΣΕΕ.

«Η ως άνω αναφερόμενη απόφαση και το πλαίσιο που την στηρίζει θα παράξει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό του τι σημαίνει «τουριστική περιοχή» από τα πεπαλαιωμένα νομοθετικά διατάγματα -απότοκα μίας άλλης εποχής (ΝΔ 180/1946, ΒΔ 436/1971 κ.λπ.) ή τα βιαστικά νομοθετήματα– εφευρήματα προς εξυπηρέτηση άσχετων με την τουριστική κίνηση σκοπών (ΒΔ 899/1976, ΒΔ 667/1977 ή το καταργημένο ΠΔ 376/1992 για τις περιοχές ένθεν- κακείθεν των εθνικών δρόμων)», αναφέρεται στην επιστολή.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 
Σχόλια