Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2013

Το γεγονός ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εφικτή ήδη από φέτος, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Επικαλούμενος τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι «βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος».

Πλεόνασμα, όπως επισημαίνει, το οποίο, εάν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι, κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό και ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 325 εκατ. ευρώ.

«Και χωρίς την ενσωμάτωση των  εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ -που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα- το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ» τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα.

Επίσης, σημειώνει ότι «τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων μειώνονται, καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου… Αυτή η εξέλιξη, όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα» τονίζει, ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας.


Σχόλια