«Πυρά» Ρακιντζή σε Ρουπακιώτη για το «φακελάκι»!

Η σημερινή έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στον τομέα της Υγείας έμελλε να συμπεριλαμβάνει και μία… βόμβα!

Συγκεκριμένα στην έκθεση του κ.Ρακιντζή αναφέρεται στο εν λόγω θέμα: «Το ζήτημα της δωροδοκίας των γιατρών, το γνωστό «φακελάκι», αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά μόνον με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί. Όπως σημειώνεται, αρνητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της μικροδιαφθοράς και του γρηγορόσημου αποτελεί ο πρόσφατος νόμος που αποποινικοποιεί την απλή παροχή που δίδεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης. Αυτό συνεπάγεται την πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου. Σύμφωνα με τον γ. επιθεωρητή ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Στον πρόσφατο Νόμο που ψηφίστηκε για τα Ναρκωτικά στην Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, στο άρθρο 68 παράγραφος 3 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Μια αποκάλυψη που είχε γίνει από την εκπομπή «Ρεπορτάζ» του καναλιού «GR»και τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό τοπίο, ενώ δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δίνει το δικαίωμα στην πλειονότητα των προσώπων που εμπλέκονται σε πράξεις ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας να απαντούν στην κατηγορία της δωροληψίας με την «ανά χείρας» επίκληση της υλικής παροχής «προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

 
Σχόλια