Πώς προέκυψε η καθίζηση της ΝΔ και η άνοδος της ΧΑ;

Πώς προέκυψε η καθίζηση της ΝΔ και η άνοδος της ΧΑ;

Την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την προσεχή Κυριακή τον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σε δηλώσεις του τόσο στο Mega όσο και στον ΣΚΑΪ, ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε πως ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «να διατηρηθεί η σταθερότητα» και «να συνεχίσουμε την πορεία για έξοδο από την κρίση».

13645351_Kaminis___Sgouros_1400483404917_1400483404917.limghandler

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, σημείωσε πως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Τέλος, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως προσπαθεί να προτάξει την πρώτη θέση της Ρένας Δούρου στην Αττική παρά το γεγονός ότι το ποσοστό που αποσπά είναι χαμηλότερο κατά 7 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Όντως η Ρένα Δούρου λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 23,76%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 στην Περιφέρεια Αττικής είχε 30,78%.

Ο Γιάννης Σγουρός λαμβάνει ποσοστό 22,16%.

Ο ίδιος όμως δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα για το πως προέκυψε η καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια, καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος παίρνει 14,13%, ενώ το κόμμα του τον Ιούνιο του 2012 είχε ποσοστό 26,5%.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αποσπά ένα ποσοστό της τάξεως του 21%, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλάρίδης λαμβάνει 20%. Αντίστοιχα η ΝΔ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εκτός β’ γύρου, αφού ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κατετάγη τρίτος με ποσοστό 16,92%, με 1.800 ψήφους περισσότερους από τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ανησυχία για τα ποσοστά της ΧΑ

Με αφορμή τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, τόσο στην τόσο στην Αθήνα – που από το 7% των βουλευτικών του 2012 φτάνει στο 16% – όσο και στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν ανησυχία για τον επόμενο γύρο.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου κερδίζει την πρώτη θέση, αλλά ο Ηλίας Παναγιώταρος είναι τέταρτος με υψηλά ποσοστά άνω του 11%. Στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης επίσης κερδίζει την πρωτιά, αλλά τα ποσοστά του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, στο 7,7% είναι πολύ πιο υψηλά από αυτά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις – και πάνω από το 5% της ΧΑ στις εκλογές του 2012.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας του πολιτικού κόσμου εν όψει και της ευρωκάλπης της προσεχούς Κυριακής είναι η δήλωση του ιδρυτή του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που μίλησε για ανάγκη να βγει στις ευρωεκλογές το κόμμα του τρίτο και όχι η ΧΑ, κάτι που είναι πια μια πιθανότητα. Αργά τη νύχτα της Κυριακής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για το ανησυχητικά υψηλό αποτέλεσμα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής. «Το μεγάλο δημοκρατικό ζήτημα είναι τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής. Είναι επιτακτική η υποχρέωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να αγωνιστούμε σθεναρά κατά του ναζισμού και της πολιτικής βίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά της ΧΑ στην Αθήνα και στην Αττική εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης είπε πως «τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

Το πρωί της Δευτέρας, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ξεφτίλα» και προσέθεσε πως υπάρχει και «προσωπική ευθύνη» των ψηφοφόρων στην επιλογή τους να ψηφίσουν μία «νεοναζιστική» παράταξη, παρά τη θέλησή τους να διαμαρτυρηθούν.

 


Σχόλια