Ρουμανία: Αίτημα για προληπτική δανειοδότηση από ΔΝΤ και Ε.Ε.

Νέα δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα (stand by) θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ρουμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο που ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίασή της.

Το μνημόνιο στοχεύει στην έγκριση των επιστολών πρόθεσης που αποτελούν, ταυτόχρονα και το αίτημα των ρουμανικών αρχών προς την ΕΕ και το ΔΝΤ για μια νέα δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι, η νέα συμφωνία, εάν τελικά επιτευχθεί, αναμένεται ότι θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο όπως και η προηγούμενη που ολοκληρώθηκε. Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, δεν είναι να λάβει οικονομική βοήθεια.

«Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η συμφωνία θα αποτελέσει μία εξασφάλιση σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί τελικά τη διάθεση πόρων.

Ο κ. Πόντα είχε δηλώσει στις 30 Ιουνίου, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι, θα ήταν καλό για τη χώρα να συνεχίσει την δανειοδοτική συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της προηγούμενης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μούγκουρ Ισαρέσκου, σημειώνοντας ότι, η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα κινείται στην σωστή »κατεύθυνση» διότι, η προηγούμενη είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕΣχόλια