Ρωσία: Θέλει να περιληφθούν κι άλλες χώρες στον πυρηνικό αφοπλισμό

Η Ρωσία ενημερώθηκε για τις προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συνεχιστεί ο πυρηνικός αφοπλισμός, αλλά κρίνει ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο στην διαδικασία αυτή, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τον πρόεδρό μας για την πρόθεση των Αμερικανών να προτείνουν πρωτοβουλίες για μια νέα μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων», δήλωσε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει τις προτάσεις του σε ομιλία του στο Βερολίνο.

«Ακούσαμε τις πληροφορίες αυτές, κάναμε παρατηρήσεις, κυρίως όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στην διαδικασία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η κατάσταση δεν είναι πλέον σήμερα αυτή που ήταν τις δεκαετίες του 1960 ή του 1970, όταν μόνον οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έκαναν διαπραγματεύσεις για την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. Θα πρέπει τώρα να δούμε ευρύτερα (…) και να ανοίξουμε τον κύκλο των συμμετεχόντων για ενδεχόμενες επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Βερολίνο, ο Ομπάμα θα προτείνει σήμερα την επαναφορά στις 1.000 κεφαλές των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και θα προτείνει επίσης μια μείωση των τακτικών πυρηνικών οπλοστασίων στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς πάνω σε αυτό το τελευταίο σημείο, ο Ουσάκοφ απάντησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να σχολιάσει».

«Θα πρέπει να δούμε τι θα προτείνουν συγκεκριμένα οι Αμερικανοί», πρόσθεσε. Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα είχαν συνομιλίες χθες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 στην Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 Σχόλια