Σαν Φρανσίσκο: ερευνούν τα αίτια της συντριβής (upd)

Σαν Φρανσίσκο: ερευνούν τα αίτια της συντριβής (upd)

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το αεροσκάφος προσγειώθηκε πρόωρα και προσέκρουσε στον κυματοθραύστη του αεροδρομίου.  Τετραμελή ομάδα ειδικών που θα εξετάσει την άτρακτο έστειλε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, το οποίο εξήγησε πως «η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο».  Μάλιστα ένας από τους διασωθέντες επιβάτες ανέφερε ότι το αεροσκάφος «πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος» πριν προσγειωθεί.

Αεροπλάνο των αερογραμμών Asiana Airlines (η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Νοτίου Κορέας) συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, με προορισμό το διεθνή αερολιμένα του Σαν Φρανσίσκο και μετέφερε 307 ανθρώποους, εκ των οποίων οι 291 ήταν επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος.

Από επίσημες πηγές έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο νεκροί  και 182 τραυματίες από τους οποίους κάποιοι είναι πολύ βαριά τραυματισμένοι (τουλάχιστον πέντε) ενώ οι περισσότεροι φέρουν ελαφρυά τραύματα.

Εν τω μεταξύ υστην Κίνα υπάρχει μεγάληγ αγωνία για την τύχη των επιβατών γιατί σύμφωνα με  δηλώσεις Κινέζων διπλωματων στο αεροσκάφος επέβαινε και 141 Κινέζοι πολίτες.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ένας δάσκαλος και 34 μαθητές λυκείου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Xinhua. Επίσης στο αεροσκάφος επέβαιναν 77 Κορεάτες και 61 Αμερικανοί πολίτες.

Ήδη οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έχουν επιληφθεί του ατυχήματος για την διερεύνηση των αιτιών και σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο παρόμοιο ατύχημα με αεροσκάφους τύπου Boeing-777.  Παρ’ όλα αυτά ο συγκεκριμένος τύπος θεωρείται στις ΗΠΑ από τους πλέον ασφαλείς σύμφωνα με δήλωση επιθεωρητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η εταιρεία του αεροσκάφους, Asiana Airlines, ανακοίνωσε ότι η συντριβή του Boeing δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, παρότι αρνήθηκαν να πουν αν οφείλεται σε λάθος του πιλότου.

«Επί του παρόντος βεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μηχανή ή στους κινητήρες του αεροσκάφους 777-200», είπε ο Γουν Γουνγκ-ντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά της γραφεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πιλότοι του αεροσκάφος έχουν μακρά εμπειρία με σχεδόν 10.000 πτήσης ο καθένας.

Ένας από τους επιβάτες που διεσώθησαν είπε ότι το αεροσκάφος πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος πριν προσγειωθεί.

Ο κινέζος Σου Ντα διηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV: «Παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε αρκετά χαμηλά τη στιγμή της προσγείωσης. Ετοιμαζόταν να αγγίξει το έδαφος όταν ξαφνικά επιτάχυνε και η μύτη του άρχισε να ανεβαίνει».

«Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Σου και λίγα δευτερόλεπτα μεά αισθάνθηκε μια πρόσκρουση. «Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους», δήλωσε ο διασωθείς επιβάτης.

Μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση», στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί. Ο Σου και η γυναίκα του πήραν στα χέρια τις χειραποσκευές τους και βγήκαν από την πίσω πλευρά του αεροπλάνου. Ο άνδρας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν απ’ έξω και μαύρο καπνό να αναδύεται από το αεροπλάνο.

«Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο», ανέφερε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, που έστειλε τετραμελή ομάδα ειδικών να εξετάσει την άτρακτο.

Σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό, δευτερόλεπτα αφότου ολοκληρώθηκε η βίαιη προσγείωση του αεροσκάφους Boeing 777 της Asiana Airlines, ακούστηκε στην καμπίνα των επιβατών η ανακοίνωση ότι η προσγείωση είχε ολοκληρωθεί με ασφάλεια και ότι θα έπρεπε όλοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε επιβάτης του αεροσκάφους στο ABC News. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους έξω από τα παράθυρα και καπνός άρχισε να μπαίνει στην καμπίνα των επιβατών.

Ο 32χρονος Lee Jang Hyung καθόταν με τη σύζυγό του Lee Jee Young, 33 και τον 15 μηνών γιο τους στις μπροστινές σειρές και όπως δηλώνει: «Λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση κοίταξα έξω από το παράθυρο και συνειδητοποίησα ότι το αεροσκάφος είχε μια περίεργη κλίση. Το επίπεδο της θάλασσας δεν φαινόταν όπως θα έπρεπε. Ξαφνικά η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος κι έτσι άρχισαν όλα. Η πίεση ήταν τεράστια. Είδα βαλίτσες να πέφτουν και σταδιακά το αεροπλάνο ακινητοποιήθηκε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση».

Δείτε εδώ το βίντεο:

Δείτε εδώ φωτογραφίες:

asiana2 asiana-plane-crash-sfo asiana2 Asiana_Airline_jet_crash_11_t607 San Francisco Airliner Crash.JPEG-079c9 boeing777-1 asiana CRASH-ASIANA

 


Σχόλια