Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι μετά το λουκέτο στον «Κατσέλη»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο του ομίλου Nutriart, στο Μενίδι, πραγματοποιούν αυτή την ώρα δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι έμειναν στο δρόμο μετά την ανακοίνωση του Ομίλου την περασμένη Παρασκευή ότι υπέβαλε αίτηση για πτώχευση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο, ώστε να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Όμιλος Nutriart (που δημιουργήθηκε από την ένωση των εταιρειών Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ ΑΕ), παρά τις προσπάθειες που έκανε η διοίκηση για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, δεν είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Στον όμιλο απασχολούνται σήμερα 500 εργαζόμενοι, ενώ βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Tinola Holding, συμφερόντων της οικογενείας Δαυίδ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι σημαντικές καθυστερήσεις στις συμφωνίες για αναδιάρθρωση από μέρους των τραπεζών ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη που οδηγεί στο λουκέτο. Η διαπραγμάτευση για την πρώτη συμφωνία με τις τράπεζες, το 2011, κράτησε περίπου 11 μήνες και εννέα μήνες το 2012, με αποτέλεσμα όταν εκταμιεύτηκαν τα αναγκαία κεφάλαια η κατάσταση για το μέλλον της Nutriart να είναι μη αναστρέψιμη.

Πριν από την τελευταία ρύθμιση χρεών, η εταιρεία είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 110,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανερχόταν σε 170,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι πωλήσεις της ήταν 20,242 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες, έναντι 38,3 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ οι ζημιές της το 2012 διαμορφώθηκαν σε 36,8 εκατ. ευρώ.

Η αίτηση πτώχευσης αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

«Είχαμε να πληρωθούμε τέσσερις μήνες βάλαμε πλάτη όλοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Κατσέλη, Γιώργος Αρβανίτης.

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Σχόλια