Σε γυμναστήριο της Ιεράπετρας 130 αλλοδαποί μετά από βύθιση ιστοφόρου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία περισυλλογής 130 περίπου αλλοδαπών οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο στο οποίο τα ξημερώματα της Τρίτης υπήρξε εισροή υδάτων 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Πλέον, οι διασωθέντες αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν προσωρινά στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Σήφη Αναστασάκη.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους του δήμου και του λιμενάρχη Ιεράπετρας ενώ ο δήμαρχος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής της αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας, όσο και με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τον αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν απ’ όλες τις πλευρές μετά την αποβίβαση των επιβαινόντων στο σκάφος.

«Προσπαθούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να είμαστε έτοιμοι σε τρεις περίπου ώρες που θα φτάσει το σκάφος. Οπως μαθαίνουμε είναι παρά πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο σκάφος και είναι δύσκολο να εξευρεθεί χώρος αφού δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. Ευελπιστούμε πως η πολιτεία θα αντιδράσει έγκαιρα κι αποτελεσματικά για να αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα» είχε αναφέρει νωρίτερα ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

Ύστερα από τη σύσκεψη στο δημαρχείο έγινε αυτοψία στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος της πόλης και αποφασίστηκε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για να καλύψει την προσωρινή διαμονή των μεταναστών. Για τον σκοπό αυτό ήδη γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί στρώματα που διαθέτει ο δήμος και να προετοιμαστεί ο χώρος, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας.

«Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι απεργία και δεν έχουμε προσωπικό, για να μεταφέρουμε εκεί τα απαραίτητα. Ο χώρος κρίθηκε καλός για την περίσταση και προχωρούμε» δήλωσε ο κ. Αναστασάκης ο οποίος ανέφερε επίσης ότι είναι σε επαφή με τους Σαμαρείτες οι οποίοι έχουν εμπειρία και υλικά όπως κουβέρτες, σεντόνια κτλ. και αναμένουν την άφιξή τους, προκειμένου να τους μεταφέρουν στον χώρο.

«Ως δημοτική Αρχή», κατέληξε ο δήμαρχος «προσπαθούμε να συνδράμουμε για συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται και πιστεύω πως η κοινωνία, που έχει δείξει την ευαισθησία της και στο παρελθόν, θα το πράξει και τώρα. Επισημαίνω ωστόσο πως απαιτείται και η έγκαιρη και ουσιαστική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που έχει την ευθύνη, για να αποφύγουμε παλινωδίες».

SOS το πρωί της Τρίτης

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 05:40 και στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και δυο παραπλέοντα πλοία.

Το ιστιοφόρο είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων και τελικά βυθίστηκε ενώ τελικά η περισυλλογή των επιβατών του ιστιοφόρου έγινε από τάνκερ που έπλεε στη περιοχή. Ολοι οι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή: tovima.gr
Σχόλια