Σε πρώτο πλάνο απολύσεις και κινητικότητα

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μηχανισμού Στήριξης τη Δευτέρα αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα κρίσιμο μπρα ντε φερ με την ελληνική πλευρά να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να ζητήσει παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο για το πρώτο κύμα των 12.500 διαθεσιμοτήτων.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το μοναδικό θέμα στην ατζέντα ήταν η νομοθετική ρύθμιση – εξπρές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας την οποία απολαμβάνουν συμβασιούχοι του Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές παραμένουν περίπου 6.000 συμβασιούχοι, από τους οποίους οι περισσότεροι απασχολούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την ημέρα που κατατίθεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, το αίτημα για προσωρινή διαταγή θα πρέπει να συζητείται σε δύο ημέρες και η συζήτηση της αίτησης να γίνεται μέσα σε τριάντα ημέρες. Ενώ η οριστική απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε οκτώ μήνες.

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει μια σχετική άνεση χρόνου από τη στιγμή που οι 2.600 απολύσεις από την ΕΡΤ γεμίζουν προς το παρόν τη «δεξαμενή» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι επόμενες 2.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις που απαιτούνται έχουν χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2013.

Στο στόχαστρο θα μπουν, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν σε 17 φορείς που θα καταργηθούν και σε 53 οργανισμούς, επίορκοι και εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις και αποκεντρωμένες διοικήσεις καθώς και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για το θέμα της κινητικότητας. Με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για τους 12.500 υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο πρώτο «κύμα» της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στοιχεία για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς.Σχόλια