Σε σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκεται ο Μαριάνο Ραχόι

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μετά τη δημοσίευση των χειρόγραφων λογιστικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι γίνονταν μυστικές πληρωμές κάθε είδους προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του. Το κόμμα διέψευσε κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα της Mundo, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε σιωπητήριο στους υπουργούς.

Η El Mundo δημοσίευσε -αφού παρέδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο- τις χειρόγραφες, αυθεντικές λογιστικές εγγραφές του μυστικού παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος.

Πολυάριθμα στελέχη λάμβαναν σε μηνιαία βάση πληρωμές από το ταμείο αυτό, έγραψε η εφημερίδα, δημοσιεύοντας έγχρωμες φωτοτυπίες των λογιστικών εγγραφών που τηρούσε ο πρώην ταμίας του κόμματος και προφυλακισμένος πλέον, Λουίς Μπάρθενας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, η El País είχε δημοσιεύσει μέρος των χειρόγραφων λογαριασμών που τηρούσε ο πρώην ταμίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με το φαινόμενο της διαφθοράς σε μια χώρα που βασανίζεται από την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

«Το Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα των ανεπίσημων αυτών εγγράφων και του περιεχομένου τους και δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση ότι καταγράφουν λογιστικές πράξεις του κόμματος» ανέφερε το ίδιο σε ανακοίνωσή του.

Οι Αρχές διεξάγουν από τα τέλη του Ιανουαρίου έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση του μυστικού ταμείου. Η El Mundo ανέφερε ότι παρέδωσε τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές στην δικαιοσύνη, μερικές ώρες αφού περιήλθαν στην κατοχή της.

Η El Pais, που είχε δημοσιεύσει φωτοτυπίες των εγγραφών αυτών τον Ιανουάριο, είχε υπολογίσει πως ο Ραχόι λάμβανε 25.200 ευρώ το χρόνο από τα χρήματα που έδιναν επιχειρηματίες στο μυστικό ταμείο.

Η El Mundo γράφει ότι το 1998 ο Ραχόι είχε λάβει 25.242 ευρώ, πέραν του υπουργικού μισθού, κάτι που είναι παράνομο στην Ισπανία.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πώς έχουν περιέλθει οι χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές αυτές στην κατοχή της, αλλά ο αρχισυντάκτης της Πέδρο Ραμίρες είχε πάρει πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην ταμεία του PP μια εκτενή συνέντευξη από τον Λουίς Μπάρθενας, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Πηγή: tovima.gr


Σχόλια