Σκάνδαλο μεγατόνων για τον Γιούνκερ

Ένα σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου και απειλεί την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από 18 χρόνια στην κεφαλή της πολιτικής του δουκάτου.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος πολιτικός σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

Η απόσυρση ήρθε μετά από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Πλέον φαίνεται πως ο συνασπισμός θα πέσει, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κράτους, Δούκα Ανρί, να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα «νέο ξεκίνημα» στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση Γιούγκερ.


Σχόλια