Σκάνδαλο μεγατόνων για τον Γιούνκερ

52 0

Ένα σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου και απειλεί την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από 18 χρόνια στην κεφαλή της πολιτικής του δουκάτου.

[quote_text color=»#000000″ text_color=»#ffffff»]«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος πολιτικός σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε. [/quote_text]Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

Η απόσυρση ήρθε μετά από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Πλέον φαίνεται πως ο συνασπισμός θα πέσει, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κράτους, Δούκα Ανρί, να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα «νέο ξεκίνημα» στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση Γιούγκερ.Join the Conversation