Σοκολάτα: Αντικαταθλιπτική και αφροδισιακή

Πόσο άδικο είναι ό,τι λαχταράς περισσότερο να σου το κόβουν ως ανθυγιεινό!

Ο στοματικός έρωτας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Μάικλ Ντάγκλας, προκαλεί καρκίνο του φάρυγγα και η… σοκολάτα… Τελικά, η σοκολάτα κάνει κακό ή κακό στην υγεία;

Αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε, είναι πως η σοκολάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά στοιχεία, θεοβρωμίνη και φενιλεθιλαμίνη!

Τι κάνουν, πώς επιδρούν όλα αυτά;

Καταπραϋνουν τα νεύρα και το νευρικό σύστημα.

Οι ωφέλειες από την κατανάλωση σοκολάτας δεν σταματούν εδώ, αφού έρευνα του Κολεγίου Ιμπέριαλ στο Λονδίνο έδειξε πως καταπολεμά και τον επίμονο βήχα.

Η φενιλεθιλαμίνη, που παράγεται στον εγκέφαλο όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, θεωρείται πως φτιάχνει τη διάθεση. Μάλιστα, η καθηγήτρια Ντονατέλα Λίπι του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας υποστηρίζει πως τα φλαβονοειδή χρησιμοποιούνταν στη θεραπεία από την κατάθλιψη.

Ακόμη, η σοκολάτα χρησιμεύει στην ισορροπία των χαμηλών συγκεντρώσεων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Δύο νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν την ανθρώπινη διάθεση και μειώνουν την ένταση.

Θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας

Επιδερμίδα: Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV.

Καρδιαγγειακή λειτουργία: βελτιώνεται ιδίως με τη μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερα ποσοστά κακάο.

Ελονοσία: Θεραπεύεται με ρόφημα από άγλυκο φυσικό κακάο. Το χρησιμοποίησε γι’ αυτόν και την οικογένειά του ο καθηγητής Kwaku Addai (δημοσίευμα στην εφημερίδα «Medical Hypotheses»), που υπέφεραν από την ασθένεια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Υπέρταση – διαβήτης: Ο δρ Ατσίνα του Πανεπιστημίου Γκάνα (Ghana Medical School) χρησιμοποίησε σκόνη κακάο σαν συμπληρωματικό φάρμακο.

Όραση: Σύμφωνα με τον οφθαλμοχειρούργο Άγγλο καθηγητή Νταν Ράινσταιν η σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την όραση.

Iστορία

Το 1577, ο Φρασίσκο Χερνάντεζ, γιατρός του Βασιλιά της Ισπανίας, ανέφερε πως για τη θεραπεία από ασθένειες του συκωτιού χρησιμοποιούσαν σοκολότα.

Το 1662, ο προσωπικός γιατρός του Καρόλου του Β’, συνιστούσε στους Άγγλους στρατιώτες, που ζούσαν στην Τζαμάικα, να τρώνε πάστα κακάο διαλυμένη στο νερό, αφού αυτή λειτουργούσε αφροδισιακά, διουρητικά και αντικαταθλιπτικά. Υποστήριζε δε πως μειώνει τα συμπτώματα των γαστρεντερικών μολύνσεων.Σχόλια