Στα πρόθυρα επεισοδίου Κίνα και Ιαπωνία για τα νησιά Σενκάκου

Νέα ένταση στα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού σημειώθηκε σήμερα, όταν σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής πλησίασαν την περιοχή.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ιαπωνία, η οποία έκανε λόγο για «εμφανή ένδειξη της προόδου της Κίνας σε ό,τι αφορά τις ναυτικές της δυνατότητες».

Εκτός από το σκάφος της ακτοφυλακής, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, ένα κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος την ίδια στιγμή πραγματοποίησε πτήση -για πρώτη φορά- ανάμεσα από τα ιαπωνικά νησιά της Οκινάουα.

Επιπρόσθετα, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πως στα χωρικά ύδατα των διαφιλονικούμενων νησιών εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα πλοία με διακριτικά της ακτοφυλακής της Κίνας.

«Η διαδρομή την οποία ακολούθησε το κινεζικό μαχητικό, το οποίο κατευθυνόταν προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ήταν πρωτόγνωρη στα χρονικά της κινεζικής αεροπορίας», ανέφερε ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας εξαιτίας των νησιών είναι τεταμένες και οι δύο χώρες είναι στα πρόθυρα επεισοδίου, καθώς σκάφη με κινεζική σημαία έχουν παραβιάσει και στο παρελθόν τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, ειδικά μετά τη διαμάχη των δύο χωρών για την κυριαρχία στα συγκεκριμένα νησιά, οι οποίοι είχε οδηγήσει στην εθνικοποίηση τριών εξ αυτών από το ιαπωνικό κράτος.


Σχόλια