Στα χέρια των αρχών ο δράστης των επιθέσεων στο Παρίσι

Ύστερα από το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει εδώ και μέρες, οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της εφημερίδας Liberation συνελήφθη χθες βράδυ σε προάστιο του Παρισιού.

Ο δράστης ονομάζεται Αμπντελχακίμ Ντεκάρ και η ταυτότητά του πιστοποιείται από δείγματα του γενετικού υλικού που είχαν ληφθεί από πολλά σημεία των επιθέσεών του.

Ο 48χρονος άνδρας που είχε ήδη καταδικαστεί για την εμπλοκή του σε αιματηρή επίθεση το 1994, αναμένεται σύντομα να ανακριθεί.

Ο άνδρας αυτός που βρέθηκε σε «ημι-κωματώδη κατάσταση» μέσα σε αυτοκίνητο –αναμφίβολα μετά τη λήψη φαρμάκων– τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και υπό ιατρική παρακολούθηση. «Όλα δείχνουν ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει«, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Όλα τα γεγονότα σήμερα αποδεικνύουν την εμπλοκή του», τόνισε ο Βαλς.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA έδειξαν ότι ο Ντεκάρ ήταν αυτός που άνοιξε πυρ στα γραφεία της Liberation, κατόπιν έξω από την Societe Generale στη συνοικία Λα Ντεφάνς, πριν κρατήσει όμηρο έναν οδηγό αυτοκινήτου.

Βρέθηκε γύρω στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) μέσα σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε υπόγειο γκαράζ στο βορειοδυτικό προάστιο Μπουά-Κολόμπ, χάρη στη μαρτυρία ενός άνδρα που τον φιλοξενούσε περιστασιακά και ο οποίος είχε «αμφιβολίες» και «ανησυχίες», δήλωσε ο Κριστιάν Φλας, ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί είχαν λάβει προφυλάξεις, φοβούμενοι μήπως το όχημα ήταν παγιδευμένο ή ο ίδιος ο ύποπτος είχε ζωστεί με εκρηκτικά.

«Δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες. Αναμφίβολα θα συνέλθει πολύ γρήγορα ώστε η έρευνα να συνεχιστεί και βεβαίως θα ανακριθεί».

O Αμπντελχακίμ Ντεκάρ ή «Τουμί» όπως ήταν το υποκοριστικό του εκείνη την εποχή, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών το 1998 γιατί είχε αγοράσει το κυνηγετικό όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στο αιματηρό περιστατικό στο οποίο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ τους τρεις αστυνομικοί, στις 4 Οκτωβρίου 1994 στο Παρίσι.

Με κοντά μαλλιά και γυαλιά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο άνδρας αυτός σύχναζε σε κτίρια που είχε καταλάβει η ριζοσπαστική αριστερά, συχνά υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση.

 

 

 


Σχόλια