Στα 918 ευρώ η μέση μηνιαία σύνταξη

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, ανέρχεται στα 918,49 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα «Ήλιος», που παρουσίασε σήμερα… ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος», για τις συντάξεις του Ιουλίου.

Σε 2.714.191 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ ο αριθμός των συντάξεων σε 4.445.973, όπως προκύπτει από την έκθεση.

Η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.303.730.739,24 ευρώ και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις διαμορφώνεται στα 918,49 €.

Με βάση το φύλο, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 € και στους άνδρες στα 1.058,47 €.

Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι το Νότιο Αιγαίο με 7,7%.

Συνολικά 529.706 συνταξιούχοι παίρνουν συντάξεις κάτω από 500 ευρώ, ενώ συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ παίρνουν λίγο περισσότεροι από 44.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «τον τελευταίο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές -μικρής και μεγάλης κλίμακας- μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. Μια σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων οργανωτικού χαρακτήρα, η καθυστέρηση πραγματοποίησης των οποίων για πολλά-πολλά χρόνια, έχει στοιχίσει στο δημόσιο και, κυρίως, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης απώλεια πόρων έως και 8 δις».

«Σήμερα», είπε, «το οργανωτικό νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος έχει επιτευχθεί:

Πρώτον, με το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο των συντάξεων, των συνταξιούχων και των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Δεύτερον, με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», το οποίο διασυνδέοντας με άμεσο τρόπο τα ληξιαρχεία της χώρας με τα ασφαλιστικά ταμεία, σταμάτησε οριστικά την αιμορραγία των ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους».

parapolitika.gr

Σχόλια