Στημένο…

Γράφει ο ειδικός συνεργάτης

Πολλά δυσανάγνωστα γράμματα τα οποία κρύβουν «παγίδες» περιλαμβάνει η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, κ. Μενουδάκου σχετικά με την αναστολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που έβαλε «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Η απόφαση η οποία (τυχαίως;) εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της υπάρχουσας κυβέρνησης, ενώ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων τους οποίους αφήνει απροστάτευτους στις ορέξεις του… εκκαθαριστή!

Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα περί επαναλειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και αντικατάσταση του «μαύρου» με το όποιο πρόγραμμα, ωστόσο καταστά αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων.

Μετά και τις επεξηγήσεις του κ. Μενουδάκου, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα, προκύπτουν τα εξής:

Α. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα,
Β. Πρέπει να διοριστεί εκκαθαριστής με τις αρμοδιότητες του Δ.Σ. της ΕΡΤ,
Γ. Ο διαχειριστής αυτός έχει το δικαίωμα απολύσεων όλων ή μερίδας του προσωπικού,
Δ. Πρέπει να στηθεί ο νέος οργανισμός δημόσιας τηλεόρασης.

Το σκεπτικό του ΣτΕ

Ο νομικός κόσμος της χώρας μάλλον δεν εξεπλάγη από την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Οι σκεπτόμενοι και οι έχοντες μνήμη γνωρίζουν ότι σε πλείστες περιπτώσεις η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία έχουν πορευτεί μαζί. Έχουν χορέψει αρκετές φορές τανγκό. Έτσι λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η ημέρα συζήτησης αλλά και έκδοσης της απόφασης.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, αναστέλλεται η εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ο κ. Μενουδάκος διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών (Γ. Στουρνάρα) και τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ (Σ. Κεδίκογλου) των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφασή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κώστας Μενουδάκος, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες λόγω συνταξιοδότησης, επιλύει την πολιτική κρίση, που δημιούργησε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται: ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Διαβάστε την απόφασηΣχόλια