Κούπα: «Μάνα είμαι τραυματίας!»

Στην Αθήνα το «στίγμα» του Ιλιρ Κούπα. Οι εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στην αναζήτηση του 27χρ. Αλβανού δραπέτη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του Μελέκ Κούπα, η οποία ζει μόνιμα στην Αθήνας, λίγες ώρες μετά την συμπλοκή με την ΕΚΑΜ, ήταν το «λάθος» που περίμεναν οι Αστυνομικοί.

«Μάνα, είμαι τραυματίας!» ακούγεται να λέει ο καταζητούμενος Αλβανός δραπέτης. Εξηγεί ότι ο συνεργός του ο Μ.Κόλλα είναι νεκρός, σε συμπλοκή με Αστυνομικούς, κι αναφέρει ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο σημείο της συμπλοκής, τρόφιμα και αλεξίσφαιρο – τα οποία βρίσκονται στα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομικοί- ενώ την καθησυχάζει, αναφέροντάς της ότι δεν είναι άοπλος, κι έχει πάνω του ένα καλάσνικογ και σφαίρες. Το τηλέφωνο που έχει καταγραφεί ήταν σύντομο, ωστόσο η διάρκειά του, επιτρέπει με τη μέθοδο της ραδιογωνομέτρησης, να προσδιοριστεί η περίμετρος της ακτίνας εκπομπής σήματος και να εντοπισθεί η περιοχή .

Η ένοπλη συμπλοκή και η σφοδρή ανταλλαγή πυρών με την ΕΚΑΜ, στην παραποτάμια περιοχή του Καλαμά στη Βροσίνα, τα ξημερώματα (λίγο πριν τις 05.30-21/07), είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του Μ.Κολλα. Από «αδέσποτα» πυρά των Αλβανών κακοποιών, ο 26χρ. Αστυφύλακας- Κ.Κ της ΕΚΑΜ, με καταγωγή από τη Λάρισα, τραυματίζεται σοβαρά στο δεξί γόνατο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το τραύματα του Αστυφύλακα, «είναι διαμπερές με πύλη εισόδου πρόσθια έσω επιφάνεια άνω τριτημορίου της κνήμης και πύλη εξόδου πρόσθια έξω επιφάνεια έξω μηριαίου κονδύλου. Φέρει συντριπτικό κάταγμα δεξιού μηριαίου, χωρίς νεύρο-αγγειακές βλάβες, το οποίο χειρουργήθηκε άμεσα. Θα παραμείνει στην Ορθοπεδική Κλινική για μετεγχειρητική παρακολούθηση.»

Αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, ανέφεραν τη βεβαιότητα, ότι ο Αλβανός δραπέτης ο οποίος είχε διαφύγει και ταυτοποιήθηκε στον Ιλιρ Κούπα, είχε τραυματισθεί κατά τη συμπλοκή- κάτι που επίσημα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αν κι έχουν περάσει σχεδόν 12ώρες-.

Η επιβεβαίωση αυτών των αναφορών Αστυνομικών της ΕΚΑΜ- οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση- έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους συναδέλφους τους, ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που ο 27χρ. Ιλιρ Κούπα είχε με τη μητέρα του Meleqe Kupa.

Την ίδια ώρα, τα κλιμάκια της ΕΤΑ(Αεροπορίας), της ΕΚΑΜ, Συνοριακής Φύλαξης (ΕΛΑΣ) και όλες οι ειδικές υπηρεσίες που παίρνουν μέρος στις έρευνες, έχουν «κλείσει» την περίμετρο και πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες. Ένα ακόμα στοιχειό το οποίο προέκυψε κατά τη νεκροψία στη σορό του Μαριάν Κόλλα, είναι ποσότητα κοκαΐνης την οποία είχε στην κατοχή του, ο Αλβανός κακοποιός, γεγονός που ενισχύει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι πρόσωπα τα οποία διαβιούν νόμιμα στην περιοχή, παρείχαν «συνδρομή» στους Αλβανούς δραπέτες, όλο αυτό το διάστημα.

Όπως επισημαίνουν Αστυνομικές πηγές, οι δύο Αλβανοί δραπέτες, αξιολόγησαν «λανθασμένα» την περασμένη νύχτα, όπως και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛΑΣ. Η πυκνή ομίχλη, σε συνδυασμό με την πανσέληνο, και το φυσικό περιβάλλον- εκτιμούν οι Αστυνομικοί, «έδειξαν» στους Αλβανούς, ως «ασφαλή οδό διαφυγής» την παραποτάμια γραμμή-, και θα τους επέτρεψε να κινηθούν, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Αλβανοί δραπέτες, να γνώριζαν – από δίκτυα διακίνησης Ναρκωτικών και λαθρομεταναστών- τις θερμικές κάμερες, τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους κλιμάκια Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες σε συνθήκες υγρασίας δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο όπως διευκρινίζουν επιχειρησιακοί παράγοντες, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο, οδήγησε στην ανάπτυξη Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης στην περιοχή, με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους- από κοινοτικά Ευρωπαϊκά προγράμματα, για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού-. Υψηλής τεχνολογίας θερμικές αποτυπωτικές κάμερες (τρίτης γενιάς) η λειτουργία των οποίων δεν επηρεάζεται από κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, αντικατέστησαν την προηγούμενη τεχνολογία. Πληροφορία την οποία μετέφερε στην ΕΛΑΣ, κάτοικος της Βροσίνας, πριν από δύο ημέρες- αξιολογήθηκε ως βάσιμη και ισχυρή- ανέφερε ότι ο Μαριάν Κόλλα και τουλάχιστον ένας συνεργός του, βρίσκονται στην περιοχή. Αξιολογώντας τις παραμέτρους και τις συνθήκες, τα κλιμάκια των Ειδικών Δυνάμεων, οριοθέτησαν την περίμετρο στις παραποτάμιες κοίτες του Καλαμά- περάσματα λαθροδιακινητών ναρκωτικών και δουλεμπόρων-, και τα ξημερώματα οι δύο Αλβανοί κακοποιοί, εμφανίστηκαν μπροστά τους, σε απόσταση 3μέτρων, κι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά των Αστυνομικών. Χαρακτηριστικό της εκπαίδευσης που έχουν λάβει οι Αλβανοί δραπέτες των Τρικάλων- είναι οι ταυτόσημες μαρτυρίες όσων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη δολοφονική μανία τους- πυροβολούν με εξαιρετική ευχέρεια, ενώ παρά το δύσκολο χειρισμό του πολεμικού όπλο- ΑΚ47 Kalashnikov, ακόμα και σε συνθήκες καταδίωξης, μπορούν να πυροβολούν ανάποδα, με μεγάλη συγκέντρωση, και μικρή διασπορά.

Αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αστυνομικοί καθώς και τους φακέλους των Αλβανών δραπετών, σε συνδυασμό με πληροφορίες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μ. Κόλλα ήταν ο στρατολόγος της εγκληματικής ομάδας των Αλβανών. Αρχηγός εμφανίζεται ένας ομοεθνής τους ηλικίας περίπου 50ετών, ο επονομαζόμενος και «παππούς». Φέρεται να έχει στρατιωτική εκπαίδευση, και «διασυνδέσεις» με δίκτυα διακίνησης όπλων. Ο ίδιος, «εμφανίζεται» να έχει οργανώσει την απόδραση των 11 Αλβανών από τις φυλακές των Τρικάλων, να τους προμήθευσε με οπλισμό και μεγάλο χρηματικό ποσό, μέρος των χρημάτων εντόπισαν στην περιοχή της Λάρισας.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται στα βουνά της Ηπείρου. Για τις επιχειρησιακές ομάδες των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός του Αλβανού δραπέτη Ιλιρ Κούπα, ο οποίος τα ξημερώματα μαζί με τον Μαριάν Κόλλα, ο οποίος έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την ΕΚΑΜ, εγκατέλειψε τον ομοεθνή συνεργό του, και αν και τραυματίας διέφυγε στα βουνά.


Σχόλια