Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

Προβλέπεται ανταποδοτικό τέλος, το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του οποίου θα καθορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών. 

Κατατέθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) το οποίο θα ακολουθήσει κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο κείμενο με αυτό που πριν από λίγες εβδομάδες έθεσε προς διαβούλευση η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και το οποίο ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας .

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι βασισμένο πάνω στο σχέδιο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.και του Ηλία Μοσιάλου ενώ όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί ο κομματικός της εναγκαλισμός.

Πέραν αυτών, στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της νέας εταιρίας θα είναι ανταποδοτικό τέλος, για το οποίο προβλέπεται ότι το ύψος και ο τρόπος είσπραξής του θα καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, από διαφημίσεις και από κάθε «άλλη πηγή».

Επιπροσθέτως καθιερώνεται νέο μοντέλο διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών ως βασικό μέτοχο, εν προκειμένω τον Γιάννη Στουρνάρα, να ασκεί καθήκοντα προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.

Επίσης δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο το οποίο θα καταρτίζει δεκαετές στρατηγικό πλάνο για την εταιρία.
Σχόλια