Στουρνάρας με Τρόικα οριστικοποιούν τη συμφωνία

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ξεκινά η τελευταία, κατά τα φαινόμενα, συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση -συνολικά ή τετμημένα- της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.  Η χθεσινή, μαραθώνια (διήρκεσε περίπου εννέα ώρες) συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την ομάδα Τόμσεν χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου, από «πολύ σημαντική πρόοδο».  Έτσι, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν μαζί για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με πηγές τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τη συνάντηση του Σαββάτου «έκλεισε» το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Παρόντες, κατά διαστήματα, στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης -στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά»-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Σχόλια