Στο τραπέζι υπό διαπραγμάτευση παραμένει ο ΦΠΑ εστίασης

Με το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση ακόμα «ανοιχτό» συνεχίζεται στις 10 το πρωί της Κυριακής η διαπραγμάτευση μεταξύ ΥΠΟΙΚ – τρόικας. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση του μαραθώνιου γύρου που κράτησε πάνω από 9 ώρες συνολικά.

«Αύριο θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα δύο κείμενα του Μνημονίου για να σταλούν προς έγκριση στα κοινοτικά όργανα», ανέφερε η ίδια πηγή. Το ραντεβού της Κυριακής έχει οριστεί για τις 10:00 ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ μαζί με τους επιτελείς της τρόικας έχει προγραμματιστεί να συνταξιδέψουν στις 17:00 για Βρυξέλλες, προκειμένου να μετέχουν την Δευτέρα στις εργασίες της κρίσιμης για τα ελληνικά δεδομένα Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών.

Στα επίκεντρο ο ΦΠΑ

«Θα δούμε», απάντησε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου ερωτηθείς μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις εάν θα εγκριθεί τελικά το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Άλλη πηγή πάντως ανέφερε ότι για αύριο ένα – δύο πράγματα παραμένουν ακόμα «ανοιχτά».

Το αίτημα που αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα μεταξύ των οποίων η εμπροσθοβαρής αύξηση των φόρων πολυτελείας σε σκάφη, ακριβά αυτοκίνητα κλπ. Η τρόικα φέρεται να εκφράζει τις ενστάσεις της δεδομένων των μεγάλων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού οι απαντήσεις που δόθηκαν από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήταν διφορούμενες καθώς ακούστηκε ότι έχει ήδη κλείσει αλλά και ότι δεν μπορεί να μηδενιστεί οριστικά έως ότου κλείσει όλο το πακέτο, όπως ανέφερε άλλη πηγή.

Πάντως εκφράστηκε αισιοδοξία ότι «προχωρούμε ικανοποιητικά» και ότι η συνάντηση την Κυριακή έχει ως στόχο «να χτενίσουμε τα κείμενα για την τελική συμφωνία».

Στο πεδίο του Δημοσίου αρμόδια στελέχη ανέφεραν επίσης ότι η διαπραγμάτευση έχει λήξει. Σημειώνεται ότι τα μεγάλα «αγκάθια» των τελευταίων ημερών πέραν του ΦΠΑ και του Δημοσίου ήταν το ζήτημα της εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών που έχουν αυτοαπασχολούμενους, μέτρο που η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να εφαρμοστεί το 2014, αλλά και η μείωση των συντάξεων των ένστολων.

«Κομβικό σημείο» σύμφωνα με αρμόδια στελέχη είναι και τα ορόσημα που θα τεθούν για το τραπεζικό σύστημα αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τη Δευτέρα παράλληλα με την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup από την οποία η ελληνική πλευρά περιμένει την πολιτική έγκριση του επόμενου πακέτου δόσεων, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γεμίζει μέχρι τελευταίας στιγμής με πολυάριθμες διατάξεις διαφόρων υπουργείων: φορολογικές, παιδείας, υγείας, εργατικές κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την διαπραγμάτευση του Σαββάτου από το υπουργείο «παρηλασαν» και οι Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χαζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών και το ενδεχόμενο στο κείμενο του Μνημονίου να υπάρχει διάταξη που θα δεσμεύει την κυβέρνηση να μην παρατείνει άλλο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2013, απάντησε «δεν ισχύει και θα το δείτε».

 

Πηγή:www.capital.gr


Σχόλια