Συνάντηση Βενιζέλου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Μήνυμα αγωνίας, φιλίας και συμπαράστασης προς τον αιγυπτιακό λαό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Β΄, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Την Ελλάδα τη συνδέει με την Αίγυπτο στενός ιστορικός και πολιτιστικός δεσμός», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος είναι χώρα «κλειδί» για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και, για τη δική μας εξωτερική πολιτική, κομβικό σημείο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Γι΄ αυτό το λόγο, εξέφρασε την ελπίδα για σταθεροποίηση της κατάστασης και αποκλιμάκωση της βίας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ώστε η Αίγυπτος να ακολουθήσει τον δημοκρατικό της δρόμο.

«Να λειτουργήσει και πάλι το Σύνταγμα, να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε ελεύθερες βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές, να αποφευχθεί κάθε είδους σύγκρουση και, βεβαίως, να λειτουργήσει η ελεύθερη βούληση του αιγυπτιακού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, αφού εξήρε το τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε όλη την αφρικανική ήπειρο, υπογράμμισε ότι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης τους ήταν η βαθιά κρίση στην Αίγυπτο και ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί και οι κίνδυνοι που υπάρχουν.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τόσο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όσο και όλοι οι ναοί που υπάρχουν και τα ιδρύματα, είναι σε κατάσταση απολύτου ασφαλείας και σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός προς την Ορθοδοξία, προς τους Ελληνορθόδοξους κληρικούς και, προσωπικά, προς τον Πατριάρχη.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μάλιστα τόνισε ότι «θα την εμβαθύνουμε σε όλους τους τομείς, γιατί για εμάς είναι πάντα το προκεχωρημένο φυλάκιο μας στην Αφρική».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη στήριξη και εξέφρασε την αγωνία του και τον πόνο του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Μάλιστα, σημείωσε ότι δίνει κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι «ο αιγυπτιακός λαός, με πολύ σεβασμό, είναι κοντά μας». Καταλήγοντας, ο Πατριάρχης χαρακτήρισε την Αίγυπτο «πόρτα» της Αφρικής, σημειώνοντας ότι είναι μια τεράστια χώρα που θα παίξει σημαντικό ρόλο και πρόσθεσε ότι «δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει το Λιβυκό πέλαγος».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος.

 

Πηγή: capital.gr

 

 

 Σχόλια