Συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ: Τι προτείνει για στρατό, δικαιοσύνη και αστυνομία

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόταση- θέση μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα έχει προκαλέσει και οργή στους δικαστικούς κύκλους.

Το  εναλλακτικό κείμενο της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ με 10 δέσμες μέτρων, μεταξύ άλλων, προτείνει την εξομοίωση μισθών μεταξύ αξιωματικών, δικαστών και εργατών.

Αναλυτικά αναφέρει:

Τη συνολική αναμόρφωση του στρατού με τα ακόλουθα μέτρα: 

Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους στρατιώτες και τους κατώτερους αξιωματικούς. 
Οι εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές στρατιωτών και κατώτερων αξιωματικών πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μονάδα. 
Εκλογή και δικαίωμα ανάκλησης όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες. Μέτρα βελτίωσης της ζωής στις μονάδες (υγιεινή, διατροφή, επαρκείς άδειες) και αύξηση του μισθού του φαντάρου στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. 
Επαρκής εκπαίδευση στα όπλα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. 
Όχι στον επαγγελματικό στρατό. Θητεία με εκπαίδευση στα όπλα όλου του εργαζόμενου λαού, σαν εγγύηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του. 
Αμοιβή όλων των αξιωματικών με το μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη. 
Πλαισίωση του στρατού από στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων που θα εκπαιδευτούν στα στρατόπεδα με έξοδα του κράτους. 
γ) Τη ριζική αναμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας: 
Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. 
Απαγόρευση παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους. 
Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας. Υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφυλακές, με εκ περιτροπή συμμετοχή σε αυτές επίλεκτων μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας. Καθορισμός του προγράμματος εκπαίδευσής τους από εκλεγμένη επιτροπή εκπροσώπων από τις μαζικές οργανώσεις. 
δ) Ριζικές αλλαγές στη δικαστική εξουσία: 
Κατάργηση των προνομίων και των σημερινών αμοιβών των δικαστών, αμοιβές στο ύψος ενός ειδικευμένου εργάτη. 
Εκλογή των δικαστών απευθείας από το λαό. 
Εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικής λαϊκής επιμόρφωσης πάνω σε ένα αναμορφωμένο και εκσυγχρονισμένο Δίκαιο σύμφωνο με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Αντίδραση της ΝΔ

Για σταλινικού τύπου θέσεις κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία αναφερομένη σε αποσπάσματα τοποθετήσεων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  «Αν δεν πρόκειται για λάθος, προφανώς πρόκειται για κωμωδία! Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συζητείται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ

Άμεση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του βουλευτή, Θόδωρη Δρίτσα, ο οποίος σημείωσε:

«Να αφήσει τις γελοιότητες η ΝΔ. Ακόμα και οι προβοκάτσιες θέλουν σοβαρότητα. Σε ένα δημοκρατικό συνέδριο ακόμα και ένα άτομο έχει δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις. Άλλο ένα άτομο στα 40.000 να καταθέτει προτάσεις, και άλλο αν πραγματικά συζητούνται και ποιές τελικά ψηφίζονται και εγκρίνονται. Εμείς δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν. Η ΝΔ έχει να απολογηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για το πώς έχει προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους».Σχόλια