Συρία: Έκκληση Μπαν Κι Μουν για ανακωχή στο Ραμαζάνι

Έκκληση για ανακωχή στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού απηύθυνε προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Στο μήνυμά του με «συγχαρητήρια και ευχές» στη μουσουλμανική κοινότητα για την αναμενόμενη έναρξη του Ραμαζανιού, ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι έχει στη σκέψη του τη Συρία και το λαό της που γνωρίζουν τρίτη χρονιά πολέμου εν μέσω ιερής περιόδου.

Υπενθυμίζοντας την ανακωχή στις μουσουλμανικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ιερής παράδοσης, κάλεσε «όλα τα μέρη στη Συρία να σεβαστούν τη θρησκευτική υποχρέωση, τουλάχιστον για ένα μήνα».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από όλες τις μονάδες του συριακού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, «και κάθε έναν που κατέχει ένα όπλο, να σταματήσουν να πολεμούν και να αφιερώσουν στην ειρήνη αυτόν τον ιερό μήνα».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η παράκλησή του «μπορεί να φαίνεται εξωπραγματική σε μερικούς» και τόνισε ότι «η ειρήνη μπορεί να προέλθει μόνο από σοβαρές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δυο πλευρών. «Ελπίζω ολόψυχα ότι η Διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία θα λάβει χώρα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», είπε.

Ο κ. Μπαν ζήτησε επίσης «την άμεση απελευθέρωση» των κρατουμένων από μία ή την άλλη πλευρά στη Συρία, καλώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να «παρέμβει προσωπικά» ειδικά για τους δύο Ορθόδοξους επίσκοπους που απήχθησαν στη βόρεια Συρία στις 22 Απριλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

 
Σχόλια