Συρία: Διαδηλώσεις για τις ελλείψεις τροφίμων

Σύροι αντάρτες άνοιξαν πυρ στον αέρα σε μια συνοικία την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι για να απωθήσουν πολίτες που διαδήλωναν εναντίον του αποκλεισμού που αποτρέπει να φτάνουν τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές της πόλης που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, όπως είπαν κάτοικοί της σήμερα.

Οι αντάρτες εμποδίζουν την είσοδο προμηθειών στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού εδώ και εβδομάδες. Αυτή η κίνηση τακτικής έχει στόχο να πλήξει τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά πλέον χιλιάδες πολίτες δεν έχουν καθόλου τρόφιμα, είπαν οι κάτοικοι αυτοί.

Ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο χθες απεικονίζει δεκάδες πολίτες στη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ, που ελέγχουν οι αντάρτες, να διαδηλώνουν σε ένα σημείο ελέγχου που εμποδίζει την είσοδο προμηθειών στο δυτικό τμήμα της πόλης, στο οποίο ζουν 2 εκατ. άνθρωποι και το οποίο ελέγχει ο τακτικός στρατός.

Αν και οι αντάρτες και ο στρατός διατηρούν τον έλεγχο σε διαφορετικά τμήματα της χώρας, στους πολίτες συνήθως επιτρέπεται να περνούν από την μια περιοχή στην άλλη για να αγοράζουν χρειώδη ή να συναντούν μέλη των οικογενειών τους.

Στο βίντεο, που αναρτήθηκε από το Γραφείο Πληροφόρησης της Μπουστάν αλ Κασρ που έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί, εικονίζει άνδρες που διαδηλώνουν να φωνάζουν «ο λαός θέλει να τερματιστεί ο αποκλεισμός». Ένας μαχητής εικονίζεται να κραδαίνει ένα πιστόλι κι ακούγεται ένας πυροβολισμός καθώς το βίντεο τελειώνει.

Μια οργάνωση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που αποκαλείται Μάρτυρες του Χαλεπιού ανέφερε ότι οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη. Αντιθέτως, ένας κάτοικος που είπε ότι παρευρισκόταν στην διαδήλωση ανέφερε ότι ο άνδρας αυτός σκοτώθηκε πριν από την κινητοποίηση, από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή των κυβερνητικών δυνάμεων, την ώρα που προσπαθούσε να περάσει από μια περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες σε μια περιοχή που ελέγχει ο στρατός. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί καμιά από τις δύο αντικρουόμενες πληροφορίες, λόγω των περιορισμών για τα μέσα ενημέρωσης στη Συρία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, που άρχισε να μετατρέπεται από κίνημα διαδηλώσεων σε πολεμική αναμέτρηση όταν οι τακτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των ακτιβιστών που κινητοποιούνταν. Όμως πλέον και οι αντάρτες, που ελέγχουν τμήματα της χώρας, κατηγορούνται για παρόμοια εγκλήματα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων βασανισμών και βαρύτατων ποινών που έχουν επιβάλει δικαστήρια που κρίνουν με βάση τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.
Μια επιγραφή των ανταρτών στο σημείο ελέγχου της Μπουστάν αλ Κασρ αναφέρει ότι «Τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το λάδι, τα βρεφικά προϊόντα, το γάλα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψωμί: απαγορεύεται αυστηρώς» να περνούν.

Κάτοικοι του δυτικού τμήματος του Χαλεπιού λένε ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί αλματωδώς –πάνω από δέκα φορές– σε σύγκριση με τα κανονικά τους επίπεδα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και το αλεύρι, γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα.

Οι πολίτες λένε ότι φτιάχνουν όπως μπορούν αποθέματα τροφίμων, για παράδειγμα μαζεύοντας πλιγούρι και ρύζι, που είναι ακόμα διαθέσιμα. Λένε ότι ορισμένα λαχανικά, συχνά αλλοιωμένα, συνεχίζουν να πωλούνται στις αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια