Συρία: Σε κίνδυνο η εκπαίδευση 2,5 εκατ. παιδιών λόγω εμφυλίου

Σε κίνδυνο τίθεται η εκπαίδευση 2,5 εκατομμυρίων παιδιών στη Συρία, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των σχολείων έχουν καταστραφεί ή είναι πλήρως ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση, μετά από περίπου δυόμισι χρόνια συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Save The Children.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, περίπου 3.900 σχολεία στη Συρία είχαν καταστραφεί ή ήταν ακατάλληλα μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Παράλληλα, λόγω του εμφυλίου στη Συρία έχει υπάρξει απότομη αύξηση, κατά το περασμένο έτος, και του αριθμού των βίαιων επεισοδίων που επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάνω από το 70% από τα 3.600 ένοπλα περιστατικά με θύματα παιδιά το 2012, σημειώθηκαν στη Συρία, όπου τα σχολικά κτήρια βομβαρδίστηκαν, οι εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν και τα παιδιά στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες.

Η έκθεση της οργάνωσης Save The Children περιλαμβάνει επίσης νέα έρευνα της UNESCO η οποία δείχνει ότι 48,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο και πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά, είναι πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας.

Η έκθεση της οργάνωσης Save The Children συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη σήμερα εμφάνιση της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της μαθήτριας από το Πακιστάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο κορίτσι στο δρόμο για το σχολείο της τον περασμένο Οκτώβριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ReutersΣχόλια