ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές: «Στο έλεος του στρατηγού ανέμου»

«Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου και Κρήτη σε εξέλιξη. Η χώρα βρίσκεται ξανά παραδομένη σε πύρινα μέτωπα και στο έλεος του στρατηγού ανέμου! Απουσία σχεδίου πρόληψης, μηχανισμού αντιμετώπισης και πολιτικών αποκατάστασης… Η καταστροφή σε ετήσιο σίριαλ!», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα.

Σημειώνει, επίσης, ότι αντί πολιτικών αποτροπής και αποκατάστασης, στη Βουλή «συζητιέται άρον – άρον η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Κάθε αυθαιρέτου ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, πολιτιστικούς χώρους, χωρίς να έχει ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τον προηγούμενο νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός».

Οι Δήμοι υπό επιτροπεία του Παρατηρητηρίου «δεν είχαν την δυνατότητα να ασκήσουν δράσεις πρόληψης για την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και κλαδιών και σκουπιδιών από τις παρυφές των δασών. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης αποδεκατισμένος λόγω των πολιτικών λιτότητας και με γερασμένα μηχανοκίνητα μέσα ακούει, αντί σχεδιασμού, τις απειλές του πολιτικού του προϊστάμενου ότι δεν θα επιτρέψει πυρκαγιές».

«Η φωτιά δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες και παλικαριές» καταλήγει η ανακοίνωση. Χρειάζονται, επισημαίνουν πολιτικές πρόνοιας, που πρέπει να «προηγούνται από τις πολιτικές ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών. Δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση προτάσσει το συμφέρον των δανειστών από την χρηματοδότηση πολιτικών πρόληψης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης. Είναι επικίνδυνη για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον και πρέπει να ανατραπεί».


Σχόλια