ΣΥΡΙΖΑ: «Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει τις θέσεις μας»

Ως δικαίωση των δικών του προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αρνητική επίδραση που θα έχει το πρόγραμμα της Τρόικας για τη χώρα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε non paper με το οποίο αναλύει σημεία της έκθεσης του Ταμείου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι στην έκθεση του Ταμείου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις όπως οι εξής:

1. παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε η επιβαλλόμενη με τα μνημόνια πολιτική λιτότητας.

2. παραδοχή ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή το 2010, ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας διότι θα δημιουργούσε διεθνώς πανικό τύπου Lehman-Brothers και ότι η αναδιάρθρωση με το PSI+ δεν ήταν αποτελεσματική.

3. παραδοχή ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές και άλλες παρόμοιες παραδοχές στην έκθεση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή και σταθερά διατύπωσε αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, ενώ παράλληλα διαψεύδουν όλους όσοι χαρακτήριζαν την κριτική και τις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματος ως «εκτός πραγματικότητας», «μη ρεαλιστικές» ή ακόμη και «ανύπαρκτες».

Οι παραδοχές του ΔΝΤ «διαψεύδουν περίτρανα όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που διαρκώς θριαμβολογούσαν ότι »σώσαμε τη χώρα» και επίσης, καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Σαμαράς – Βενιζέλος κορόιδευαν το πανελλήνιο όταν ισχυρίζονταν ότι το PSI+ καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο» σημειώνεται στο κείμενο.

Η έκθεση διαψεύδει την συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν μιλάει για «success story», «greecovery» και μη λήψη νέων μέτρων τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό γιατί το ΔΝΤ Ταμείο θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων το μη βιώσιμο του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σχόλια