ΣΥΡΙΖΑ: Παραβίασαν κάθε δικονομικό κανόνα

Σε καταγγελία για παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα εκ μέρους του προέδρου της Προανακριτικής και των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προέβησαν με επίσημη ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σ’ αυτή.

«Η αποτροπή της διαβούλευσης που ο νόμος επιβάλλει και η παρεμπόδιση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής συνιστά παράβαση καθήκοντος για κάθε ασκούντα χρέη προανακριτικού οργάνου. Και η ευθύνη παράβασης αυτού του καθήκοντος είναι αυτοτελής και μη υποκείμενη στις χαριστικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι τρεις βουλευτές θα παραχωρήσουν αύριο το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Στην κορυφαία στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή έπρεπε να διασκεφθεί, να διαβουλευτεί και να καταλήξει σε σύνταξη πορίσματος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων όπως προβλέπεται σε κάθε συλλογικό όργανο, ο Πρόεδρος και η συμπαγής ομάδα των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. παραβίασαν κάθε δικονομικό κανόνα, συγκροτώντας εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο και αρνήθηκαν:

Α) Να θέσουν υπ’ όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν αυθαιρέτως σε προκαταρτισμένο «πόρισμα»

Β) Να λάβουν υπ’ όψιν και να συζητήσουν τις προτάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν στα εξωθεσμικά διαβούλια

Γ) Να εφαρμόσουν το Νόμο και τη δικονομία

Είναι προφανές ότι ο φόβος αποκάλυψης όλης της αλήθειας υπερίσχυσε του καθήκοντος διερεύνησης της αλήθειας. Κι αυτό διότι, προδήλως, συντρέχουν λόγοι που εμποδίζουν τα ανωτέρω μέλη της Επιτροπής από το να ασκήσουν ευόρκως τα καθήκοντά τους.

Ως βουλευτές μέλη της Επιτροπής διαμαρτυρόμαστε, όπως και προφορικώς πράξαμε το πρωί και εντός της Επιτροπής και ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, διότι στερηθήκαμε τη δυνατότητα:

Α) Να λάβουμε γνώση του «πορίσματος» που το μπλοκ των 7 μελών της Επιτροπής ψήφισε χωρίς να διανείμει και αρνούμενο να μας γνωστοποιήσει (λάβαμε αντίγραφό του πολύ μετά τον αυθαίρετο τερματισμό της συνεδρίασης και αφού πρώτα ζητήθηκε η άδεια (!) από τον κ. Μαρκογιαννάκη)

Β) Να αναπτύξουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας και να ακούσουμε τυχόν αντεπιχειρήματα, επί του νόμου και επί της ουσίας

Γ) Να ακούσουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματα των λοιπών μελών της αντιπολίτευσης, για να αξιολογήσουμε με ποια τυχόν συντασσόμαστε και με ποια τυχόν διαφωνούμε

Η καρικατούρα των παράλληλων «πορισμάτων» που υποβάλλονται χωρίς συνεκτίμηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων συνιστά πρακτική που ευτελίζει την διαδικασία διερεύνησης και κομματικοποιεί ένα θεσμό που κανονικά πρέπει να λειτουργεί ως δικαστικό όργανο.

Η αποτροπή της διαβούλευσης που ο νόμος επιβάλλει και η παρεμπόδιση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής συνιστά παράβαση καθήκοντος για κάθε ασκούντα χρέη προανακριτικού οργάνου. Και η ευθύνη παράβασης αυτού του καθήκοντος είναι αυτοτελής και μη υποκείμενη στις χαριστικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Εμείς θα επιμείνουμε στην τήρηση της νομιμότητας, η παραβίαση της οποίας ωφελεί εκείνους που είναι ή θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενοι, κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν όλοι.

Καλούμε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. σε Συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 και ώρα 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα 150 της Βουλής».
Σχόλια