Τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να δώσει εντολή για επανέναρξη των μεταδόσεων της έλληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που έκλεισε αιφνιδιαστικά πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση. Ωστόσο, συμφώνησε με το σχέδιο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο μικρότερο φορέα.

Το δίκτυο επισημαίνει ξανά τις αντιδράσεις που προκάλεσε πανελλαδικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

«Το σχέδιο του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με ένα μικρότερο και φθηνότερο οργανισμό μπορεί να προχωρήσει. Αλλά η κίνησή του να ρίξει το σήμα ανατράπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μία νίκη για τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης που αντέδρασαν έντονα στο κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης», αναφέρει σε σχόλιό του ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν.

«Ακολούθησαν πανηγυρικές σκηνές στο προσωπικό της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο μετά την απόφαση να συνεχιστεί η μετάδοση του προγράμματος, αν και πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους μετά την αναδιάρθρωση», σημειώνει, ενώ καταλήγει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε ίσως τη χειρότερη πολιτική κρίση στον ένα χρόνο ακριβώς από την εκλογή της. Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα και να δείξουν ενότητα».

«Ελληνικό δικαστήριο διατάσσει την επιστροφή της ΕΡΤ στον αέρα, ενώ επέτρεψε την ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή της, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρήσει το σχέδιο αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές», γράφει ο Guardian.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απόφαση αυτή έρχεται έξι ημέρες μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για εξοικονόμηση χρημάτων και προς χάριν των διεθνών πιστωτών, γεγονός που προκάλεσε μαζική κατακραυγή από συνδικάτα, δημοσιογράφους και τριγμούς με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Και το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεσο άνοιγμα ξανά της ΕΡΤ, δίνοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό διέξοδο από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το ξαφνικό λουκέτο.

Η απόφαση, που διατάσσει την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ, έρχεται έξι ημέρες μετά την εντολή Σαμαρά να διακοπεί το σήμα και να κλείσει ο φορέας στο όνομα της λιτότητας και της απαίτησης των πιστωτών για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρακτορείο δεν παραλείπει να τονίσει και το «πράσινο» του ΣτΕ στο σχέδιο Σαμαρά για μικρότερη και φθηνότερη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Ανακούφιση -προσωρινά- για την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του αμερικανικού CNN για τις χθεσινές εξελίξεις για την υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ.

«Ανώτατο δικαστήριο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να ξανανοίξει η ΕΡΤ, αλλά μόνο μέχρι να μπορέσει να συσταθεί ένας νέος φορέας.

Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, ενώ θα δημιουργήσει έναν μικρότερο φορέα με λιγότερο προσωπικό στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, προσθέτει το δίκτυο.

Ανώτατο ελληνικό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σε μία προσωρινή διαταγή τη Δευτέρα επέτρεψε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ έως ότου συσταθεί ο νέος φορέας, αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αναγκασμένη να ανοίξει ξανά τους δέκτες. Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, επιτρέποντας να επιστρέψει το πρόγραμμά της εν αναμονή της τελικής απόφασης για το ζήτημα», αναφέρει η γαλλική Le Monde.

πηγή: ΕΘΝΟΣ
Σχόλια