Τα μάτια χρειάζονται τη δική τους προστασία

Τα μάτια χρειάζονται τη δική τους προστασία

Το αντηλιακό ματιών είναι ένα νέο προϊόν που λανσάρουν στην αγορά τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες καλλυντικών και έχει ως στόχο να περιποιείται και να προστατεύει την περιοχή γύρω από τους οφθαλμούς.

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα μας, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε την προστασία των ματιών μας. Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, εκφύλισης της ωχράς, πτερυγίου, δερματοπαθειών των βλεφάρων.

Οι τρεις κατηγορίες της μη ορατής, υψηλής ενέργειας υπεριώδους ακτινοβολίας είναι οι ακτίνες UVA με μήκος κύματος 315-400 νανόμετρα, που έχουν χαμηλότερη ενέργεια από τις UVB και UVC, αλλά μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ματιού, επηρεάζοντας το φακό και τον αμφιβληστροειδή. Η υπερέκθεση στις UVA αυξάνει την πιθανότητα για καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς και πτερύγιο. Ακόμα, μπορούν να προκαλέσουν φωτοκερατίτιδα τη λεγόμενη «τύφλωση από το χιόνι», που επιφέρει έντονο πόνο και απώλεια όρασης για 24 με 48 ώρες.

Οι ακτίνες UVB με μήκος κύματος 280-315 νανόμετρα εμποδίζονται μερικώς από τη στοιβάδα του όζοντος, αλλά μερικές φθάνουν στην επιφάνεια της γης. Σε χαμηλές δόσεις ερεθίζουν τη παραγωγή μελαμίνης στο δέρμα και προκαλούν το μαύρισμα του δέρματος, Σε υψηλότερες δόσεις προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ο κερατοειδής απορροφά σχεδόν το 100% της UVB ακτινοβολίας, εμποδίζοντάς τη να φτάσει στο εσωτερικό του ματιού.

Τέλος, οι ακτίνες UVC με μήκος κύματος 100-280 νανόμετρα είναι οι υψηλότερης ενέργειας και πιο επικίνδυνες για το μάτι UV ακτίνες, αλλά εμποδίζονται από τη στοιβάδα του όζοντος.Σχόλια