Τα νέα «όπλα» στη μάχη κατά του καρκίνου

Μπορεί η σοκολάτα και τα αναψυκτικά να ανήκουν στην λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγει κανείς, ή τουλάχιστον να τα καταναλώνει με μέτρο, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία του.

Όμως τα δεδομένα αυτά άλλαξαν σύμφωνα με ερευνητές και ειδικούς, καθώς η σοκολάτα αλλά και τα αναψυκτικά όπως και άλλες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, γίνονται όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου στα χέρια των ειδικών.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ερευνητές ανέπτυξαν μία τεχνική με την οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με τη βοήθεια των παραπάνω τροφών.
Πρόκειται για μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Medicine». Σύμφωνα με αυτή, οι κακοήθεις όγκοι απορροφούν περισσότερη γλυκόζη σε σύγκριση με τους υγιείς ιστούς, κάτι που χρειάζονται προκειμένου να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

Ετσι οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με τη βοήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου που έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μετρά την απορρόφηση της γλυκόζης, διαπίστωσαν πως οι κακοήθεις όγκοι έλαμπαν στην εξέταση όταν ο ασθενής είχε καταναλώσει νωρίτερα κάτι γλυκό.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή εναλλακτική σε σύγκριση με την εξέταση που γίνεται τώρα για τον εντοπισμό των όγκων- τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων- η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκύους ή παιδιά, ενώ είναι διαθέσιμη και σε λίγα νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο. Επιπλέον η νέα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιείται και πιο συχνά, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Οι δοκιμές συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές ίσως σε ένα χρόνο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως η νέα μέθοδος.

 

 

 


Σχόλια